Iva Toguri D’Aquino, một nữ công dân Mỹ, sinh tại Los Angeles ngày 4-tháng 7 năm 1916, ngày độc lập Mỹ. Sinh trưởng trong một gia đình Nhật với chủ trương gác bỏ quá khứ truyền thống và hội nhập. Gia đình sinh hoạt hoàn toàn bằng tiếng Anh. Sau khi tốt nghiệp đại học UCLA ngành muông thú học năm 1941,  Iva Toguri D’Aquino về thăm họ hàng ở Nhật, Và thảm họa đã đến với cô gái Mỹ gốc Nhật từ đây, chỉ vì gốc tích Nhật bản mà Cô không có chọn lựa.

Cô đến Nhật được một thời gian thì vụ Trân Châu Cảng xảy ra, cái lý cớ  để Mỹ nhảy vào cuộc chiến tranh thế giới thứ hai.  NHẬT MỸ trở thành hai kẻ tử thù của nhau!

Tại Nhật, cô bị ép phải từ bỏ quốc tịch Mỹ để được quyền lợi công dân Nhật như phiếu lương thực hàng ngày. và “phục vụ tổ quốc giống nòi” Nhưng Cô từ chối. Cô cương quyết nhận mình là người Mỹ- vì thật sự Cô là người Mỹ 100%- Cô không thể dối trá chính mình chỉ vì miếng ăn sinh tồn được ban phát bằng cưỡng buộc. Cô bị chính họ hàng người Nhật ruồng bỏ và phải tự túc.

Cuối cùng cô nhận làm xướng ngôn viên cùng với một sốngười mỹ gốc Nhật khác cho chương trình tuyên truyền tâm lý chiến dịch vận “Zero Hour,” của Nhật, vì chính phủ Nhật cần người biết tiếng Anh và biết về nước Mỹ, văn hóa Mỹ để tuyên truyền. Và qua giọng nói từ chương trình này, lính Mỹ nghe đài đặt tên cho các nữ xướng ngôn viên là Tokyo Rose, chứ không chỉ có một mình Iva Toguri D’Aquino.

Iva Toguri D’Aquino đã thông minh dùng giọng nói và khả năng tiếng “Mỹ” của mình, để lộng vào trong những bản tuyên truyền những thông tin có lợi cho lính Mỹ né tránh những cuộc dội bom của quân Nhật bên cạnh những câu truyện dí dỏm chơi chữ tiếng Anh nhạc Mỹ hàm ý bất lợi cho Nhật. Điều trớ trêu là cả quân đội Nhật lẫn bọn lính Mỹ đều không nhận ra.

Sau cuộc chiến, vẫn bị kẹt lại Nhật, vì cần tiền Cô bị một tên nhà báo của tờ Cosmopolitan gài bẫy phỏng vấn về chương trình Zero Hour và cái tên Tokyo Rose với giá 2,000 mỹ kim- và cuộc phỏng vấn này bị coi như lời tự thú phản quốc- Quân Mỹ tại Nhật bắt và truy tố Cô tội phản quốc. Sau đó bị dẫn độ về Mỹ xử án.

Vụ án bị kéo dài 13 tuần, và chính phủ Mỹ tìm đủ cách buộc tội cô để hả lòng căm thù của dân Mỹ cũng như chính đáng hóa cho việc bắt giam tập trung toàn bộ người gốc Nhật trong thời chiến, dù bằng chứng những buổi phát thanh được ghi âm và được phân tích rõ là chỉ có lợi cho lính Mỹ, bất lợi cho Nhật.

Nhưng “chính phủ và quân đội” không thể sai và lòng căm thù, ước muốn trả thù không thể bỏ Bọn chuyên gia công tố và an ninh đã tạo giả chứng bằng cách hăm dọa những người Nhật khác phải làm chứng gian buộc tội Iva Toguri D’Aquino với sáu (6) tội danh phản quốc tay sai cho địch.

Kết quả dù không đủ chứng cớ Iva Toguri D’Aquino vẫn bị “nhân dân bồi thẩm đoàn” qui một tội danh trong 8 tội này chỉ với một lý cớ rất KHOA HỌC CÔNG LÝ MỸ : “nhắc đến việc (quân mỹ) mất tầu qua máy vi âm phát thanh” (into a microphone concerning the loss of ships.”) qua câu nói phát thanh” Những đứa con mồ côi của Thái Bình Dương, các bạn giờ đây thật sự là những đứa mồ côi. Làm sao các bạn về nhà được khi tầu của bạn bị đánh chìm? (Orphans of the Pacific, you are really orphans now. How will you get home now that your ships are sunk?)

Vào ngày 4- tháng 10- năm 1949- Iva Toguri D’Aquino chính thức bị kết án 10 năm tù- phạt 10, 000 (mười ngàn) mỹ kim thời đó! Và bị tước quyền công dân một cách vi phạm nhân quyền căn bản, vì cô không phải là di dân nhập tịch (naturalized) mà là công dân bản xứ (American born citizen)- Thế nhưng quyền chính không có Hiến hay Luật hay Công Lý- mà chỉ là cường lực và tín lý.

Cô bị nhốt 6 năm, sau đó ra tù với tai họa trời giáng chỉ vì “giống nòi” không lựa chọn trong thời buổi quyền chính chủ nghĩa quốc gia dân tộc tung hoành.  Iva Toguri D’Aquino sống lặng lẽ nhẫn nhịn cùng thân nhân tại Chicago trong  hoàn cảnh MỘT NGƯỜI KHÔNG QUỐC TỊCH (stateless person) suốt 20 năm ngay trên đất nước của chính mình, nơi mình sinh ra, tận tình phục vụ! 20 NĂM bị  “CƯỠNG BUỘC PHI QUYỀN CHÍNH”!!!

  • Cần nhớ một bạo ngược nghịch lý của Luật Pháp Quyền Chính về “quốc tịch”, người bị tước quốc tịch hay không quốc tịch sẽ bị trục xuất về nguyên quán nơi sinh-(returning them to their country of origin) – Iva Toguri D’Aquino là công dân tự nhiên sinh ra tại Mỹ (Native Born) thì trục xuất đi đâu? Nên đành để bà sống không quốc tịch- không giấy tờ tại NGUYÊN QUÁN -nghĩa là không được làm gì hết! Đây gọi là TÔN TRỌNG NHÂN QUYỀN NHÂN PHẨM!

Mãi đến năm 1976, sau khi có bằng chứng được trưng bày về việc ép cung “đồng bào” Nhật của Cô để tạo dựng bằng chứng qui tội, tổng thống Gerald Ford “ân xá” và trả lại quốc tịch Mỹ cho bà Iva Toguri D’Aquino. Nhưng những mất mát vật chất và tinh thần của một đời người của bà không ai đền bù.  Tội phạm gian giảo vu khống của bọn nhà nhước chính phủ không ai trừng phạt! Bà qua đời vào năm 2006.

Đây không chỉ là bằng chứng của tội ác quyền chính nhà nước, mà còn là bằng chứng nô lệ của loài người vào ảo thể nhà nước và định chế chính phủ. Đây không chỉ là vấn nạn riêng Mỹ, mà tất cả các xã hội dưới chủ nghĩa nhà nước quốc gia quyền chính (nation state-statism), trong đó con người sinh mạng và nhân phẩm chỉ là tài sản  hoàn toàn tùy tiện định đoạt của định chế chính phủ quốc gia.

Mọi người đang gào thét chỉ tay lên án các “xứ người” là vô nhân quyền, phi dân chủ! Đầy dẫy con người đang ca ngợi nền “tư bản dân chủ gián tiếp” là tốt nhất- không có gì tốt đẹp hơn thay thế được nữa! … Cho đến khi chính bản thân họ trở thành nạn nhân,.. nhưng cũng chưa chắc đã hiểu ra. Đến khi hiểu ra- tất cả đã quá trễ!

PQC

==

5 Facts on the Ill-Fated Life of ‘Tokyo Rose’ Iva Toguri D’Aquino

Despite all of the injustices that Iva Ikuko Toguri D’Aquino endured as an accused Japanese sympathizer during World War II, the American never gave up hope of being exonerated

The next time you feel you just can’t get a break in life, consider Iva Toguri D’Aquino, better known as “Tokyo Rose”… 

Sixty-five years ago today on October 6, 1949, Iva Toguri D’Aquino became the seventh person in the history of the United States to be charged with treason. At the time her 13-week trial was the most expensive and longest trial ever recorded, totaling around $750,000 (by today’s standards, over $5 million).

Despite being charged on eight counts of treason, D’Aquino ended up being convicted of one, the crime being that the radio broadcaster spoke “into a microphone concerning the loss of ships.” With anti-Japanese sentiments still raw post-Pearl Harbor, U.S. authorities were hungry for retribution, and they found Japanese-American D’Aquino an easy target, accusing her of spreading anti-American propaganda on a Japanese radio station.

(Photo: Wikimedia Commons)

(Photo: Wikimedia Commons)

But before she was legally marred in a San Francisco courthouse in 1949 — slapped with a $10,000 fine, a 10-year prison sentence, and stripped of her U.S. citizenship —  D’Aquino had already suffered a great many hardships…all because she had a Japanese face and was in the wrong place at the wrong time.

Ironically, D’Aquino was as American as one could be. Born on Independence Day in 1916 in Los Angeles, she was raised in a middle-class household that spoke strictly English. Her father and mother embraced assimilation and offered their daughter a normal life; D’Aquino enjoyed going to church, was a popular student at school, loved swing music, and took tennis and piano lessons. In 1941, she graduated from UCLA with a degree in zoology.

D’Aquino wasn’t the only “Tokyo Rose” − a term coined by South Pacific Allied troops, which referred to any English-speaking female broadcaster accused of spreading Japanese propaganda − but she was the most punished, among the dozen or so women who were given the label.

Here are five unfortunate life events that would seal her fate as the most notorious “Tokyo Rose.”

1) Visiting her extended family in Japan to attend to a sick aunt, D’Aquino was denied re-entry into the U.S. once the Japanese bombed Pearl Harbor on December 7, 1941.

2) Refusing to renounce her U.S. citizenship, D’Aquino was labeled an enemy of Japan and was unable to receive a food ration card. Angered by her pro-American sentiments, her extended family banished her from their home.

Iva Toguri Photo

Iva Toguri D’Aquino being interviewed by reporters. (Photo: Wikimedia Commons)

3) In need of work, she eventually decided to become a radio broadcaster on a Japanese station show called the “Zero Hour.” With her gravelly voice, she and her fellow expat co-broadcaster decided to mock the pro-Japanese propaganda-filled program. (Thankfully for their sake, the Japanese did not pick up on their nuanced sarcasm. . .but unfortunately, the U.S. didn’t, either.)

4) By 1945 WWII was over, but the post-war battered economy compelled D’Aquino, who was still stranded in Japan, to take a chance and claim herself as the one and only “Tokyo Rose” — this, after a Cosmopolitan writer offered her $2,000 to share her story. Little did she know, she was tricked, and her story was interpreted as a confession. She was arrested, and U.S. authorities threw her into a Tokyo jail before she stood trial in America.

5) So what were the damning words that had a U.S. jury convict her of treason? She allegedly said in a 1944 broadcast on the “Zero Hour”: “Orphans of the Pacific, you are really orphans now. How will you get home now that your ships are sunk?”

Iva Toguri Photo

(Photo: Wikimedia Commons)

D’Aquino was released from prison after serving six years out of her 10-year sentence. Almost 40 years old, she had to find the strength to move on from her misfortunes, which included: losing about a decade of her life living on foreign soil; not being able to see her mother before she passed; losing her baby soon after giving birth, and eventually (albeit reluctantly) divorcing her Portuguese husband who was forced to never step foot on American soil.

After it was discovered that the witnesses who offered the most damaging testimony against D’Aquino were pressured to lie under oath, President Gerald Ford pardoned her in 1977. With her citizenship restored, she was allowed to be an American again.

Living quietly in Chicago, D’Aquino had wished her father could have lived to see the day of her pardon (he had died four years earlier in 1973). Still, she was proud to share what he had said to her about her harrowing journey: “You were like a tiger, you never changed your stripes, you stayed American through and through.”

=

Tokyo Rose, whose real name was Iva Toguri, was an American-born Japanese woman who hosted a Japanese propaganda radio program aimed at U.S. troops during World War II

Synopsis

Iva Toguri, better known as “Tokyo Rose,” was born in Los Angeles on July 4, 1916. After college, she visited Japan and was stranded there after the attack on Pearl Harbor. Forced to renounce her U.S. citizenship, Toguri found work in radio and was asked to host “Zero Hour,” a propaganda and entertainment program aimed at U.S. soldiers. After the war, she was returned to the U.S. and convicted of treason, serving 6 years in prison. Gerald Ford pardoned Tokyo Rose in 1976 and she died in 2006.

Early Years

Iva Toguri, better known as “Tokyo Rose,” was born in Los Angeles, California, on Independence Day, July 4, 1916. Her father was a Japanese-American who owned an import shop. Caught between two cultures, Iva Toguri aspired to be like all American teenagers. She wanted to become a doctor and attended UCLA, graduating in 1941, but then there was a twist of fate.

Her mother’s sister became ill in Japan, so as a graduation gift, Iva was sent back to Japan to visit her sick aunt. She didn’t like the food and felt very alien. The year was, of course, when the attack on Pearl Harbor occurred in Hawaii. Tension between the Japanese and the U.S. made it suddenly difficult for her to make it back to America. The last ship bound for America left without her and she was stranded. Japanese secret police came and visited her to demand that she renounce her U.S. citizenship and pledge loyalty to the Japanese emperor. She refused. She became an enemy alien and was denied a food ration card. She left her aunts and moved to a boarding house.

“Zero Hour”

In 1942, the U.S. government rounded up Japanese-Americans and put them in internment camps. Iva’s family was relocated to such camps, but she didn’t know about it. The letters between her and her parents stopped, and she was suddenly isolated without information about their lives. She needed a job, so she went to an English-speaking newspaper and got a position listening to short-wave-radio newscasts and transcribing them. Iva then got a second job with Radio Tokyo as s typist, helping to type out scripts for programs broadcast for GI’s in Southeast Asia. Then, she was unexpectedly asked to host a show called the “Zero Hour,” an entertainment program for U.S. soldiers. Her feminine, American voice was meant to reach the U.S. soldiers.

The idea was to demoralize the soldiers, to tell them that their girls back home were seeing other men. She did call the troops “boneheads,” but she never dispersed much propaganda, as was the main goal of the broadcasts. Iva never called herself Tokyo Rose on the air. She called herself Ann and later Orphan Ann. Tokyo Rose was a term created by the lonely men out in the South Pacific who were delighted to hear what they imagined as an exotic geisha-type woman. Iva created 340 broadcasts.

The irony was that Iva wished desperately to return to the U.S. She worked as a radio personality for three years, during which time she fell in love with a Japanese-Puerto Rican man. They were married in 1945. In August of that year, America dropped two bombs on Japan and their government subsequently surrendered.

Treason and Death

After the war, journalists interviewed Iva, making 17 pages of notes about her radio work, calling her the one and only “Tokyo Rose.” The Army began to investigate her as a traitor, having committed treason for broadcasting Japanese propaganda. She was imprisoned for one year but was released for lack of evidence. Her story was made national news by Walter Winchell. He called for her to be returned to the U.S. so she could be tried. In 1948, President Truman felt moved to act, and she was eventually charged with treason. Her passage back to the U.S. was as a prisoner.

On July 5, 1949, Iva’s treason trial was officially opened. The actual transcriptions of her broadcasts were never shared with the jury. The jury was divided, but the outcome was that she was found guilty. On September 29, 1949, she was sentenced to 10 years in prison. It’s now felt that the “witnesses” were pressured to give their testimony, forced to make her a scapegoat.

When Iva was released, she found her family living in Chicago. She lived for 20 years in Chicago as a state-less citizen. In 1976, President Gerald Ford wrote an executive pardon for Iva Toguri. She died on September 26, 2006, as an undisputed American citizen.

=

You’ve Probably Never Cared About Glenn Beck’s Microphone Before…But After You See What He Just Did, You Should

Glenn Beck on Thursday implored his radio audience not to believe everything the government says — using an unlikely and extraordinary medium.

Beck spoke from the microphone once used by Iva Toguri d’Aquino, the American woman known as “Tokyo Rose” who was forced to broadcast radio propaganda for the Japanese during World War II. Beck acquired the microphone from a collector who wanted it preserved after an American soldier brought it back to the U.S. after the war. Beck had it rewired but said the microphone had not been used since the 1940s.

Glenn Beck on Thursday spoke from the microphone used by “Tokyo Rose” Iva Toguri d’Aquino during World War II. (TheBlaze TV)

“I’ve thought a lot what am I going to say if this microphone works, what would be appropriate to say in the microphone for the first time since 1945. We don’t know if it works or what it sounds like yet. We’re going to plug it in here in a second and try it for the first time, a message from the microphone used by a hero that was deemed a traitor,” said Beck, whose own regular microphone is modeled after d’Aquino’s black one.

D’Aquino was convicted of treason but later exonerated and given a presidential pardon. The “Tokyo Rose” broadcasters were used to try to demoralize American troops, but d’Aquino used her platform to try to warn them about coming attacks, Beck said.

When it was time to try it out, there was little difference in the sound quality between the decades-old microphone and Beck’s modern radio equipment.

“That’s amazing,” Beck said, testing it out. “I thought this morning if it worked what should be said from the microphone used by the woman who identified herself as ‘Orphan Ann.’ We called her ‘Tokyo Rose’ but her name was Iva Toguri, and she told the troops where the bombers were going to come so they could prepare. She hid all of her information. She disguised the words that she was using to hide them from Tokyo, not from the Americans. This microphone hasn’t been used since her broadcasts in the 1940s. So here’s what should be told.”

He began, “America, tell the truth. Tell the truth, even if it means in the end it hurts you. America, don’t believe everything that your country and your government tells you. Because while many times, most times, it’s true, in many critical times it’s an out and out lie. And it’s not an American problem, it is a government problem, it is a human problem. People want power, and they will do anything to keep that power or enhance that power. It’s incumbent upon you if you want to remain free to do your own homework, and if you don’t, you will lose your freedom and because of that, innocent people will suffer.”

[sharequote align=”center”]”If this microphone could speak, it would tell you this…”[/sharequote]

“Truth and justice is the American way,” Beck continued. “If this microphone could speak, it would tell you this: Your country told you lies. Iva Toguri was not a traitor. She was wrongly tried and wrongly imprisoned and real justice for her is now beyond our grasp. But if this microphone could speak, all that it had seen or heard, my guess is it would say listen to the voices of the past, listen to the voices of the past that now cry out. You are the last bastion of freedom in the world. You are smart enough, you as an individual are capable. But if you don’t do it, no one else will.”

The microphone used by Iva Toguri d’Aquino during World War II. (TheBlaze TV)

“Question everything that everyone says, question even the things that are coming out of this microphone, just as people questioned it 70 years ago,” Beck said. “Find the truth because it depends on you, it’s calling to you. Don’t follow the crowd, don’t do the easy thing. Do the right thing, because if you still — if you still want to believe that you should be called an American, you do the right thing because everything else is beneath you.”

Back on his regular microphone, Beck reflected: “That is incredible that that microphone can sound that good after all it has been through. History will always point us in the right direction.”

Advertisements