macronwifeEmmanuel Macron vừa được 66.1% người Pháp chọn làm tổng thống của họ. Emmanuel Macron trở thành vị tổng thống trẻ nhất trong lịch sử Pháp, 39 tuổi, trẻ hơn cả J.F. Kennedy 44 tuổi khi đắc cử tồng thống Mỹ năm 1960. Những chi tiết này không quan trọng, khi chúng ta biết rõ hệ thống điều hành quyền lực trong kỷ nguyên thủ đoạn chính trị đã trở thành gần như tuyệt hảo với sự phối hợp tận dụng của kỹ thuật điện toán, truyền thông chính qui, và quyền lực tài chính. Khi một kẻ dốt nát Sarah Palin leo lên làm thống đốc và có cơ thành tổng thống, một tên ấm ớ G.W Bush, và một thằng hề Xì Chum làm tổng thống, thì chuyện “cầm chính” chỉ là việc nhỏ. Chuyện lớn là những kẻ nắm quyền thật sự xếp đặt từ bóng tối. Cần nhớ nền đệ ngũ cộng hòa Pháp khởi đầu với Charles de Gaulle đã được gọi là nền cộng hòa Roshschild.  Do đó nó thuộc một lãnh vực khác cần có một bài nghiên cứu khảo luận riêng biệt.

Chúng ta cũng không bàn đến chính sách chủ trương chính trị của Macron về Liên Âu và những chính sách nội bộ của Pháp. Vì Liên Âu (EU) một CẤU TRÚC  cần thiết cho sự kết hợp cộng đồng nhân loại, nhưng bị TỔ CHỨC sai lạc đang hiện hành phục vụ cho một mưu toan chính trị cực kỳ tác hại của nhóm quyền chính đại bản đặc quyền: NHÀ NƯỚC ÂU CHÂU.  Lãnh vực này cũng cần một khảo luận riêng vì nó rất rộng, không phức tạp, nhưng đa tạp cần kiến thức nền tảng và sự hiểu biết rõ về QUYỀN CHÍNH và CHỦ THUYẾT CHÍNH TRỊ ĐỊA LÝ, mà ngay bản thân Macron, một kẻ được lựa chọn (selected) chưa chắc đã hiểu, nhưng chắc chắn sẽ không đi ra ngoài qui trình đã định của nó dù đã tuyên bố rằng Liên Âu cần cải cách để phù hợp chính đáng-France election: Macron says EU must reform or face ‘Frexit’ – BBC.  Chúng ta chỉ còn cách đợi xem trong 100 ngày đầu Macron sẽ làm gì, lúc đó nhận định cũng chưa muộn!

Độc giả muốn tham khảo lãnh vực đa tạp này xin tham khảo sơ lược căn bản:

Is the Geriatric Fifth Republic About to Marry Macron?

Is France’s Fifth Republic About to Marry Macron? A Proxy for Globalist

Good Luck France, You Just Elected A ROTHSCHILD Puppet

Return of the Rothschilds: The Great Banking Dynasty

Who’s behind the mysterious rise of Emmanuel Macron?

Henry Hermand, mentor de Macron, est mort – Le Monde

==

Chúng ta trao đổi một khía cạnh đặc biệt cá nhân về vị tân tổng thống Pháp này:

Emmanuel Macron, nhìn từ căn bản cá nhân, có một phẩm tính đặc biệt, phẩm tính này có lẽ chỉ có thể phát triển và thăng hoa tại các xã hội Âu Mỹ.  (Tại Úc Thòi Lòi đã có cô Penny Wong, đồng tính luyến ái “lấy vợ” và làm nghị sĩ, bộ trưởng của Úc. Đang có khả năng tiến lên thành thủ tướng xứ tù nhân này)-

-NHÂN NGÀY QUỐC TẾ NHÂN QUYỀN

Chỉ là Sớm hay Muộn: Chẳng ai cưỡng được đà nhận thức chung

Sinh ra và được giáo dục tự do trong một gia đình khoa bảng, tiến bộ vô thần. Người cha là một y sĩ, giáo sư y khoa ngành thần kinh, Mẹ là một cố vấn y khoa cho bộ an sinh xã hội. Năm mười hai (12) tuổi tự ý tìm hiểu và quyết định theo Công giáo. Dĩ nhiên với sinh hoạt tiến bộ tự do, cậu bé Emmanuel Macron chẳng hề gặp “cơn bão” nào. Cứ tưởng tượng Emmanuel Macron hành xử ở một gia đình khác nơi có những nền “văn hóa đậm đà và bản sắc truyền thống”!!!.

Nhưng cậu bé thông minh và “ngược ngạo” Emmanuel Macron không dừng ở cá tính TỰ QUYẾT và TỰ TIN này. Năm 15 tuổi, Emmanuel Macron từ trường về nhà TRAO ĐỔI THẲNG THẮN với bố mẹ về mối tình của cậu ta với cô giáo dạy môn kịch nghệ, lớn hơn cậu 25 tuổi, và cũng là mẹ của bạn học cùng lớp! Và dĩ nhiên lần này quả là gây sóng gió!

Dù là người khoa bảng tiến bộ, sự quyết định yêu đương của cậu bé Macron cũng làm cha mẹ choáng váng. Nhưng phản ứng và cách cư xử của họ có đắn đo cẩn trọng. Với  áp lực “gia đình” nhất là của bà vợ nằng nặc đòi can thiệp, Ông Bố  đã gặp “cô giáo” và yêu cầu mạnh mẽ rằng Cô giáo Brigitte không được gặp Macron cho đến khi cậu ta 18 tuổi  “I forbid you to see him until he’s 18.”

Thế là gia đình quyết định “gửi” cậu con thông minh ngang ngược quả quyết của họ lên thủ đô Paris để hoàn tất bậc trung học, với hy vọng đây chỉ là  tình cảm xốc nổi bốc đồng của tuổi dậy thì! Nhưng bà mẹ Macron, dù  không đồng ý, nhưng với giác quan phụ nữ và biết con mình, đã cảm thấy chuyện không đơn giản như vậy.

Riêng cậu bé 15 tuổi Macton khi buộc phải chia tay với Cô giáo yêu dấu để lên Paris đã khẳng định:

“Tôi sẽ trở lại và cưới cô làm vợ” (I will come back and marry you)

Chỉ hai năm sau, Marcon đẵ trở về tiếp tục cuộc tình với với Cô giáo. Đến năm 2007, Cô giáo Brigitte cũng quyết định ly dị với chồng và dắt 3 (ba) đứa con -đi chung sống với Macron sau đám cưới chính thức vào năm 2008!

Trong thời gian “yêu đương”, Macron không vì vậy mà sao nhãng nỗ lực học hành và xây dựng sự nghiệp. Macron tốt nghiệp đại học bình thường ngành triết học, hoàn tất bằng cao học sau đó – thi đậu vào trường quốc gia hành chính Pháp École nationale d’administration  2004- -một trường ưu tú trong hệ thống giáo dục biệt lệ – không nằm trong chính sách chung quốc gia-  dành cho giới học sinh diện ưu tú “siêu bình thường” (supernormal) École Normale Supérieure.

Sự thông minh cởi mở và tính quả quyết tự chủ của Emmanuel Macron đã được nhóm tài phiệt “chấm điểm”-điển hình là nhà tỉ phú đã quá vãng (2016)  Henry Hermand đã trở thành người bạn vong niên của Macron, người bỏ tiền vận động chính trị cho Macron, làm phù rể cho Macron trong đám cưới của Macron và Brigitte (2008) – và là người cho Macron “vay” nửa triệu bảng Âu (550,000 Euros) để mua nhà, việc này gây “huyên náo chính trị” trong cuộc bầu cử vừa qua- Un prêt de 550 000 euros à Emmanuel Macron relance la polémique.

Henry Hermand, mentor de Macron, est mort – Le Monde

Macron trở thành nhà đầu tư ngân hàng của hệ thống tài chính tăm tiếng và tai tiếng Rothschild – Tham gia công chức từ nhân viên thanh tra bộ kinh tế đến chức bộ trưởng trong nội các của Francois Hollande.  Từng là đảng viên chủ nghĩa xã hội (Sosialist), trước khi tách ra và thành lập đảng “Thẳng Tiến” (En March).

Dù bên trong những móc nối quan hệ ra sao, chúng ta không thể không thừa nhận bản lãnh cá nhân và cá tính đặc biệt vượt trội của người trẻ tuổi này. Cá tính độc lập, tự do, tự chủ tự tin và đấu tranh chống mọi phê phán dèm pha “cửa miệng thế gian”, định mức cổ hủ xã hội để thực hiện hoài bảo riêng của mình chọn lựa một cách nhân bản và quả cảm. Chính Emannuel Macron đã kể lại:

“Tôi đã phải đấu tranh để vừa sống một cuộc sống theo riêng tư và cuộc sống chuyên nghiệp như Tôi mong muốn- Tôi đã phải chiến đấu, và điều này không dễ cũng chẳng đương nhiên, hay là những điều tự động tiến hành, hoặc phù hợp với những quan niệm chính thống của xã hội đặt để”  (I had to fight in order to live both my private and my professional life as I wish,- I had to fight, and it wasn’t the easiest nor the most obvious, nor the most automatic thing to do, nor did it correspond to established norms.)

Và tự ông rút tỉa cho mình từ chính kinh nghiệm cuộc sống tự chủ:

“Một kinh nghiệm như thế này nó buộc bạn phải suy ngẫm…Bạn phải học cách tranh đấu cho những điều bạn muốn, học chịu đựng gánh nặng và sống một cuộc sống mà nó chẳng tương ứng giống theo cuộc sống những người khác tí nào hết (An experience like that makes you think… You have to learn to fight for things, to bear the burden and have a life which does not in any way correspond to other peoples’ lives.”

Và Macron kết luận như một lời đề nghị cho thế hệ trẻ hôm nay:

“Đó là những gì chúng tôi đã kinh qua suốt 15 năm. Chúng tôi đã xoay sở để đạt được tình trạng hôm nay, bởi vì chúng tôi đã biết chúng tôi muốn gì. Sự việc tất cả đã chẳng tự nhiên tự nó trở thành như vậy” That was what we went through for 15 years. We managed to achieve the situation we’re in today, because we knew it was what we wanted. It didn’t just happen all by itself.”

Sự quả quyết lựa chọn ý nguyện cá nhân đời tư của Macron không chỉ đang làm thay đổi quan điểm của xã hội Pháp dù đã tiến bộ trong hiện tại, mà nó đang tác động thay đổi toàn bộ xã hội thế giới Âu Mỹ nơi thế hệ trẻ hôm nay về hướng nhân bản tốt đẹp hơn với cương vị được chọn làm tổng thống Pháp –  WoodStock và phim Love Story đã từng đóng góp trong tiến trình thay đổi xã hội Âu Mỹ như thế cách đây nửa thế kỷ.

Emannuel Macron được ái mộ và chọn lựa từ nhiều lý do. Nhưng “chuyện tình ái” của ông, sự hiện diện công nhiên quấn quít sát cánh của người vợ già Brigitte, 64 tuổi- trong suốt thời gian vận động tranh cử chắc chắn đã đóng góp không nhỏ trong “chiến thắng vẻ vang” của chàng tân tổng thống trẻ tuổi ngược đời này! Và dĩ nhiên đối ngược lại, con người cổ hủ nhỏ nhen tầm thường của Marie Le Pen đã tự hại chính trị của mình, khi mỉa mai Macron một cách thấp kém, rẻ tiền trong cuộc “tranh luận” : “Đừng giỡn chơi với tôi, đây không phải là liên hệ cô giáo với học trò (Don’t Play Games With Me, This Is Not A Teacher-Student Relationship)! Chính sách chủ trương của Le Pen có thể được nhiều người lớn tuổi chấp nhận, nhưng thái độ thấp kém này khó có thể được đồng thuận của đa số,  đặc biệt của giới trẻ trong xã hội Âu Mỹ. Có lẽ Macron đã nhận được thêm sự ái mộ từ lúc này!!!

Xã hội và con người Âu Mỹ, họ cũng là con người bình thường, xuất khởi cũng từ bán khai, man di, và sẽ chẳng bao giờ hoàn toàn tốt đẹp. Cũng có những xấu xa nền tảng như tất cả con người. Thế nhưng họ nỗ lực thay đổi, xây dựng bảo vệ dân trí, chất vấn giá trị hiện tại dù đang tốt một cách thường trực- Họ luôn phát huy sáng tạo và quả cảm đổi thay dù đi ngược lại đám đông.

Dưới nền định chế quyền chính nhà nước, chao đảo bất công sẽ xảy ra một cách thường trực không thể tránh. Nhưng họ luôn cố gắng bảo vệ tính bao dung nhân bản và bình đẳng công chính trong nền tự do chung như là một nền tảng chung để đấu tranh vì bản thân và cho xã hội.

Thích hay chê bai, phải thừa nhận Âu Mỹ nói chung họ sống cao hơn hẳn Á Hồi còn bán khai một tầng nhận thức về Nhân Trí và Dân Trí -hai quan niệm mà ngay cả lũ Á Châu Hồi Trung Đông đang chung sống cùng làm công dân với họ cũng vẫn không học được dù hơn nửa thế kỷ, và đã qua mấy thế hệ trưởng thành!

Nơi trời Á và Hồi, truyền thống văn hóa bản sắc có lẽ sẽ vẫn cứ “đậm đà” bán khai như hũ mắm chưa biết lúc nào khai mở được. Ngay cả khi họ đang chung sống trong xã hội Âu Mỹ này gần cả trăm năm qua! Thật là kinh khiếp cho cái bản sắc văn hóa Á Trung đậm đà! Cứ nghĩ đến là rùng mình, nhìn thấy mà phát lợm!

PQCNKPTC

=

TÀI LIỆU NGUỒN và ĐỌC THÊM

Emmanuel Macron and His Wife’s Love Story is One for the Books

39-year-old Emmanuel Macron’s closest political advisor is his 64-year-old wife

She’s 64. He’s 39 and could be France’s next president

Emmanuel Macron’s Unconventional Candidacy Stems From An Unconventional Life

Macron’s unusual love story enthrals world

She’s 64. He’s 39 and could be France’s next president

Brigitte Macron has been in her 39-year-old husband’s life since he was 15 — first as a teacher, then lover and now as a partner in his pursuit to become modern France’s youngest president. Newslook

5780 1 LINKEDIN 39 COMMENTMORE

There’s a factor in this year’s crucial French presidential election that can’t be ignored: the 24-year age difference between centrist candidate Emmanuel Macron and his 64-year-old wife, Brigitte.

It’s a hard-to-overlook aspect of an already must-watch presidential election, which pits Macron, 39, against far-right challenger Marine Le Pen in Sunday’s runoff.

The age gap is among the first things mentioned when Brigitte Macron is profiled or named in news stories. Her role as the potential first lady of France and close adviser to her husband is usually overshadowed by the couple’s unconventional love story.

The two met while he was a high school student and she was a married teacher with three children, according to the Associated Press. They talked on the phone at length, and she eventually divorced and moved to be with him. The couple married a decade ago.

The relationship clashes with the standard of men marrying much younger women. For example, President Trump, 70, is more than two decades older than first lady Melania Trump, 47.

The Washington Post reports Macron’s marriage may boost his profile among French women, who find it a form of revenge of the younger woman syndrome.

The Macrons and Trumps aren’t the only political couples with large age gaps: Former French president Nicolas Sarkozy and his wife Carla Bruni-Sarkozy had a 13-year age difference.

===

France: The Rothschilds & The Mind

Charles de Gaulle is really Jewish. So are Konrad Adenauer, Queen Elizabeth, Lyndon Baines Johnson, Francisco Franco and Fidel Castro, and so was John F. Kennedy. That, at least, is what it says in Les Juifs (The Jews), a new novel about world Jewry, “known and unknown,” by French Satirist Roger Peyrefitte, 57, whose Keys of Saint Peter was attacked as “lewdly libelous” by the Vatican in 1956 and promptly sold half a million copies in Italy and France. The Jews may do equally well, largely because France’s mighty De Rothschilds brought suit to get the book banned in France…

==

The Macron affair: How the French presidential candidate’s parents discovered he was dating his teacher

Emmanuel Macron with his wife Brigitte Trogneux
Emmanuel Macron with his wife Brigitte Trogneux Credit: AFP/Getty Images

When Emmanuel Macron fell in love with Brigitte Trogneux, a married teacher at his school, it caused something of a stir. In this extract from her biography of the French presidential candidate, the author reveals the reaction of Macron’s parents…

One thing is certain: the sudden burst of love into their son’s life knocked Emmanuel’s parents for six. And it certainly had tongues wagging in the quiet, middle-class neighbourhood of Amiens where the very respectable Jesuit school of ‘La Providence’ can be found – the establishment where Brigitte was a teacher, and Emmanuel a pupil.

However liberal they may have been, Emmanuel’s parents did not exactly jump for joy upon learning the news – despite having known for some time that their son was somewhat unique. Bright, pleasant, with good social skills and able to charm any audience, Emmanuel Macron was as perfect a young man as it is possible to be. He enjoyed reading, and existed slightly in his own world. Indeed, he lived “through texts and words”, as he himself admits in [his book] Révolution, with only two other high points in his life: piano and drama classes. It was through the latter that he met Brigitte Auzière.

Brigitte Trogneux
Brigitte Trogneux was married with three children when she met the teenage Macron Credit: AFP/Getty Images

The story has been told by Macron himself: “It was at secondary school, through drama, that I met Brigitte. It was surreptitiously that things happened and that I fell in love. Through an intellectual bond, which day after day became ever closer. Then emerged a lasting passion.”

Brigitte, meanwhile, recalls that when she arrived at La Providence, “all the teachers were buzzing about Emmanuel”. Her own daughter, Laurence, a classmate of Macron’s, also spoke of him as “that amazing guy” who “knows everything about everything”. Emmanuel was not in the French class Brigitte taught (though she did teach his brother, Laurent, and sister, Estelle) but only her drama classes, where she found herself in awe of his “exceptional intelligence, a way of thinking that I had never ever seen before”.

French presidential election – 60 second round-up

01:01

As often happens with romantic couples, it all started with words. “Every Friday, for several months, we spent several hours working on a play together,” Macron writes. “Once the play was written, we decided to produce it together. We chatted about everything. The writing became an excuse. I felt that we had always known each other.”

Years later, Brigitte confided to one of their friends: “You know, the day when we wrote that play together, I had the feeling I was working with Mozart!”

Line Renaud and Francoise Noguès-Macron
Francoise Noguès-Macron, Emmanuel’s mother (right) says: ‘When Emmanuel met Brigitte, we certainly did not say: “well done!” Credit:  Jean Catuffe/Getty Images

Then aged 39, the married mother of three with a comfortable middle-class life initially tried to resist. She hardly mentions André-Louis Auzière, her ex-banker husband, now. Out of decency or discretion? Or is it because there are things she does not wish to talk about?

In any case, he certainly didn’t seem to have made her happy. Why else would she have taken so many risks? Have let herself be taken in by the romantic promises of a boy barely 16-years-old? A teenager with dishevelled hair and an innocent, penetrating look, who promised her that after leaving for Paris to continue his studies, he would come back to find her?

“I will come back and marry you,” he told her, full of youthful confidence.

At the time, Emmanuel was succeeding at school with disconcerting ease, sailing through his classes at “La Pro”, [as the school is known]. Girls did not seem to be his main interest. His parents remember only one girlfriend, who visited the family home in Amiens only once.

“She was the same age, she was sweet, she was the daughter of a local doctor and a friend of ours. It lasted a few months,” Emmanuel’s father says.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron during a campaign visit in Sarcelles, near Paris Credit: Reuters

Emmanuel’s mother talks about “an early relationship with a young girl in his class”. Whatever the circumstances, this fling was forgotten when he met Brigitte. His parents – who for a time thought their son was going out with Laurence, not her mother – heard about it by accident.

One of Emmanuel’s friends – at whose grandmother’s home near Chantilly, he was supposedly studying for his baccalaureate exams – rang to organise the coming weekend. His mother, Francoise Noguès-Macron, realised then that “Manu”, who called her every day to tell her about his day, was not actually in Chantilly. At the end of the week, his father went to the station to collect his son on his supposed return from a week’s revision with friends. There were raised voices when they returned home.

“What mattered to me was not the fact he was having a relationship with Brigitte but that he was alive and that there weren’t any problems,” says Francoise. But that is not exactly how Emmanuel’s father, who suggests it was mainly his ex-wife who was “wound-up”, recollects things.

“I figured, ‘he would get over it,’ he has said. “I wasn’t worried, but Emmanuel still had to finish his schooling and not let it all go to waste.”

Brigitte Trogneux and Emmanuel Macron
‘The situation we’re in today, we have achieved it because it was what we wanted,’ Macron says of his marriage to Brigitte Credit:  ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images

But Jean-Michel Macron speaks frankly: he was “surprised” all the same and “almost fell off his chair” when he learned about his son’s relationship. And Francoise admits: “When Emmanuel met Brigitte, we certainly did not say: “how wonderful!”  Her mother Manette, Emmanuel’s grandmother, however, was “very conciliatory”.

“My mother, who would never have tolerated such a situation for her own children, showed herself to be much more open and tolerant with regard to her grandchildren’s love affairs,” she says.

Emmanuel’s parents, a bit shaken, decided to meet Brigitte and ask her not to see their son until he had reached adulthood. Jean-Michel Macron, however, was not convinced this was the right response. “I thought it could even have an adverse effect,” he says. But, he adds, his wife insisted, and so he told Brigitte: “I forbid you to see him until he’s 18.”

“I can’t promise you anything,” Brigitte answered tearfully, while Emmanuel’s mother – who says she realised from the start that this would not be a passing fling – replied: “You don’t understand, you already have your life. He won’t have children!”

Laurence Auziere-Jourdan and Brigitte Trogneux
Laurence Auziere-Jourdan (left), was in Macron’s class at the school where her mother, Brigitte (right) taught Credit: Alfonso Jimenez/REX/Shutterstock

Francoise remembers the astonished reaction to the relationship from a woman at the reception desk of the hospital where she worked: “Ah, but what’s going on! I’ve been thinking of you, it’s terrible!” It was as if she had lost a member of her family.

As it happened, Emmanuel was due to go to Paris to complete his final year at secondary school. Was the decision motivated or accelerated by his romance with Brigitte? Did his parents see this as a way of getting him away from his beloved? Both deny it, rejecting any version of the romance in which they would have “kicked their son out of the house.”

“I had to fight in order to live both my private and my professional life as I wish,” Macron says. “I had to fight, and it wasn’t the easiest nor the most obvious, nor the most automatic thing to do, nor did it correspond to established norms.”

When asked whether he was kicked out of his parents’ home, he insists he wasn’t, but recalls that his parents initially “took it badly”.

“Strength of conviction was required,” he says. “They thought on several occasions that it was going to stop and naturally did everything to encourage that. In fact, I don’t know how I myself would have reacted.” Clearly, it’s still a sensitive subject when he refers to this painful period. “It is very hard,” he says. “An experience like that makes you think… You have to learn to fight for things, to bear the burden and have a life which does not in any way correspond to other peoples’ lives.”

A pause, and he adds: “That was what we went through for 15 years. We managed to achieve the situation we’re in today, because we knew it was what we wanted. It didn’t just happen all by itself.”

This is an edited, translated extract from Emmanuel Macron: Un Jeune Homme Si Parfait by Anne Fulda, published by Plon.

Advertisements