Hơn 30 năm im lặng và ủng hộ bao che cho các nhóm chống cộng gốc Ngụy ngục Việt tại Mỹ, chính phủ Mỹ và “báo chí chính qui” Mỹ LẠI RA VẺ ĐẠO ĐỨC CÔNG LÝ” lật lại các vụ khủng bố sát nhân ngay trong lòng nước Mỹ.

Terror in Little Saigon: New Doc Ties US-Allied Kill Squad to Unsolved Murders of Vietnamese Journos

Một cuộc “tái điều tra” rộng lớn vừa được FBI VÀ BÁO CHÍ CHÍNH QUI MỸ khởi động sau hơn 30 im lặng đồng lõa, với một tập tài liệu nhan đề  “Khủng Bố tại Sài gòn Nhỏ” (Terror at Little Saigon). Tập tài liệu này không chỉ lật lại toàn bộ các vụ khủng bố giết người của Mặt Trận (MTQGTNGPVN) điển hình nhất là vụ ký giả Đạm Phong, mà còn phanh phui ra ánh sáng những quan hệ mật thiết của Mặt Trận với quan chức và chính giới cao cấp của nhà nước Mỹ như tên đầu xỏ mật vụ Richard Armitage thứ trưởng ngoại giao Mỹ thời Reagan và Bush Bố và nhà nước quân phiệt Thái Lan. Armitage cũng là một trong những thủ phạm đầu xỏ của vụ lừa dối thông tin dẫn đến cuộc chiếm đóng Iraq với lý cớ Vũ Khí Toàn Diệt ( Plame affair)

Chúng ta đều biết – Khi “quan hệ ngoại giao” giữa Mỹ và Việt Cộng vẫn đang trong vòng lên men, Mỹ ủng hộ và bao che các vụ khủng bố giết người của các nhóm Ngụy ngục “tự do dân chủ chống cộng” như một vũ khí ngoại giao khủng bố áp lực. Hiện nay nhà nước Việt Cộng đã trở thành một phần tử của hệ thống Tiền Đồn Á Châu của Mỹ…thay thế chế độ ngụy VNCH trước đây tại khu vực, thì ván cờ lại lật ngược…Và như thường lệ nhà nước Mỹ lại tiến hành “công lý” để kết thúc tiến trình “lên men ngoại giao” đã tròn trịa của nó, như đã từng thực hiện với Đài Loan Quốc Dân Đảng, Indonesia Shuharto, Philipines F.Marcos, Iraq Chalabi v.v. khi nhu cầu chính trị của Âu Mỹ thay đổi. Đây là chỉ dấu rõ nhất rằng Chế độ Việt Cộng hiện tại đã trở thành một “đồng minh thân cận”, một phần tử tay sai của nhóm tập đoàn quyền lực bóng tối (Cabal)…

Sau hơn 30 năm tạo dựng, hổ trợ điều khiển và bao che những hoạt động chống cộng khủng bố tại các cộng đồng Việt trên đất Mỹ…Nhà nước Mỹ cho nổ lại sự kiện Mặt Trận nhưng vẫn tảng lờ các tội ác của nhà nước Mỹ, tội ác chiến tranh của cả guồng máy chính trị Mỹ -Tội ác chiến tranh chống nhân loại đi từ chức vụ tổng thống Mỹ, điều mà Noam Chomsky từng khẳng định rằng: “Nếu như luật của toà Nuremberg được ứng dụng, thì tất cả những tên tổng thống Mỹ sau thế chiến sẽ phải bị tử hình (If the Nuremberg laws were applied, then every post-war American president would have been hanged) (2).  và nhất là các vụ khủng bố ám sát kinh tởm hơn của các nhóm tay sai Mỹ như Cuba tự do, El Savadore, Chi Lê, Argentina..Và ngay trước mặt thế giới hôm nay là nhóm chóp đỉnh khủng bố chế tạo tại Mỹ ISIL, quốx xã Ukraine …v.v vẫn bình chân chính thức nhận viện trợ từ Âu Mỹ để hoạt động.  Riêng Cuba dù đang trong tiến trình “lên men ngoại giao”, Mỹ vẫn tiếp tục im lặng và ủng hộ các nhóm chống cộng gốc Cuba trên nước Mỹ…

Vấn đề hiện nay vẫn chỉ là “điều cha, điều mẹ”, coi như một cuộc rao hàng ngoại giao của Mỹ và Việt Cộng. Còn khả năng có hay không TRUY TỐ TẬN GỐC RỄ những tên chủ trương nằm trong hệ thống quyền lực nhà nước Mỹ lại là một vấn đề khác…sác xuất cực thấp. Truy tố các tên tay sai quèn thuộc nhóm Ngụy ngục tuyco1 vẻ dễ hơn, nhưng cũng tùy vào quyền lợi trao đổi với đám nhà nước Việt Cộng hiện nay như một món quà cho một tên tay sai mới gia nhập “tổ chức Âu Mỹ”.

Hệ thống quyền lực bao che của nhà nước Mỹ không tinh vi, nhưng cực kỳ bạo ngược và mặt dầy trơ trẽn hơn bất kỳ nhà nước nào! Và nền “tự do báo chí” của chính qui Mỹ cũng là loại đĩ điếm vô sỉ nhất, luôn luôn là nửa sự thật, một nửa sự thật khi được “ra lệnh” cho phép điều tra! Hơn 30 năm im lặng là bằng chứng điển hình!

Hãy đợi cho quan hệ ngoại giao Mỹ Cuba bình thường hóa và Cuba khi trở thành tiền đồn “tư bản” tại Nam Mỹ..chúng ta cũng sẽ được chứng kiến thêm một màn “công lý đòi hỏi” kiểu Mỹ: vừa chậm trễ vừa nửa sự thật như thế này!.

Chủ nghĩa quốc gia, dân tộc ái quốc là những trò súc hóa con người thành dã thú sát nhân, biến con người thành những tên “sát nhân hãnh diện” và tự hào!

Hiện nay, nhà nước Mỹ và Âu Châu đang tiếp tực ủng hộ và tài trợ cho các nhóm khủng bố cũng như các nhà nước tay sai của nó tiến hành khủng bố bạo ngược…Và ngay tại trong chính nước Mỹ, nhà nước Mỹ đang tiến hành chế độ cảnh sát trị. Các chính khách chỉ là những con cờ được mua bán tạo dựng bởi một nhóm quyền lực bóng tối, tạm gọi là một nhà nước ẩn tàng. Chính trị gia quan chức nhà nước Âu Mỹ chỉ là những tên hề chéo tay sai. Cứ nhìn các tuyên bố của các vị “lãnh đạo chính trị” Âu Mỹ Do Thái và các ứng viên tổng thống Mỹ hiện nay sẽ thấy ngay phẩm tính con rối nộm của bọn chúng.

Cho đến khi nào các nhóm “ái quần ngu xuẩn” trên thế giới, đặc biệt nhóm ngụy ngục và các loại yêu nước chống Tầu hôm nay của “giống dòi  đậu phọng đỏ” mới mở mắt ra nhìn cuộc “chính trị nhà nước” mà trong đó họ chỉ là những con tốt thí cho bọn quyền chính tập đoàn nhà nước!?

Và cho đến khi nào người ta mới nhổ vào mặt bọn  đĩ điếm”báo chí chính qui”?

Riêng các “cộng đồng người Việt tự do”, một cuộc xào xáo chỉ tay sẽ lại dấy lên ầm ĩ gấu ó đủ trò với những con rối cũ và mới ra sân khấu!

Ai thích phí giờ xem “tuồng diễu dở” xin cứ tự nhiên!
Bản chất nhà nước và quyền bạo lực của nó không hề thay đổi. 

Nhân Chủ

Terror in Little Saigon: New Doc Ties US-Allied Kill Squad to Unsolved Murders of Vietnamese Journos

November 11, 2015

 

Guests

Rick Rowleyproducer, writer and director of the Frontline documentary, Terror in Little Saigon. He was nominated for an Academy Award for Best Documentary Feature for the 2013 film Dirty Wars. He is an independent journalist with Big Noise Films.
A.C. Thompsonproducer and correspondent of the Frontline documentary, Terror in Little Saigon. He is a staff reporter at ProPublica and co-author of Torture Taxi: On the Trail of the CIA’s Rendition Flights.

During the 1980s, five Vietnamese-American reporters were murdered in the United States. Despite lengthy FBI probes, none of the victims’ killers were ever brought to justice. Could a stunning new investigative documentary lead authorities to reopen the cases? We speak to journalists A.C. Thompson and Rick Rowley about their PBS Frontline report, “Terror in Little Saigon.” Thompson and Rowley uncover new evidence potentially tying a right-wing paramilitary Vietnamese exile group to the journalists’ deaths—and a U.S. government link that may have helped them evade justice.


TRANSCRIPT

This is a rush transcript. Copy may not be in its final form.

AMY GOODMAN: When journalists are killed for doing their job, their names often become known around the world, martyrs in the cause of media freedom. But we turn now to a series of killings that happened in this country but were all but ignored. During the ’80s, five Vietnamese-American reporters were murdered. The killings shared key traits. All five victims appeared to be deliberately targeted. All five worked for small outlets serving the Vietnamese refugee community after the end of the Vietnam War in 1975. All had either voiced support for Vietnam’s Communists or had published criticism of a right-wing paramilitary Vietnamese exile group called the National United Front for the Liberation of Vietnam, known as “the Front.” And despite a lengthy FBI investigation, none of the victims’ killers were ever brought to justice. But now the case is being re-examined in the new PBS Frontline documentary called Terror in Little Saigon.

NARRATOR: Years after the Vietnam War, a wave of terror and murdered journalists in the Vietnamese-American community.

NGUYEN NGUYEN: So they said, “Tell your father to stop what he’s doing, or he will pay the consequence.”

NARRATOR: No one was ever charged.

KATHERINE TANGWILCOX: Somebody knows who’s responsible for each and every one of these acts.

NARRATOR: A shadowy group.

CLAUDIA KOLKER: For them, the war did not end.

NARRATOR: With plans to raise an army.

DOUG ZWEMKE: For them to pull that off in such a quick time, that takes money, that takes support.

NARRATOR: And some of the records are still classified.

STEPHEN ENGELBERG: So many things from that period have been declassified. What could still be a secret?

NARRATOR: ProPublica reporter A.C. Thompson investigates this cold case, searching for answers across the United States and in Thailand.

A.C. THOMPSON: Do you think the Bureau should reopen the investigation?

KATHERINE TANGWILCOX: If new information has developed, oh, yeah.

AMY GOODMAN: An excerpt of the new documentary, Terror in Little Saigon. The journalist duo of correspondent A.C. Thompson and director Rick Rowley uncover new evidence potentially tying Front members to the journalists’ deaths—and a U.S. government link that may have helped them evade justice.
The Front was led by a group of former Vietnamese military officers from the U.S.-backed army of South Vietnam. They ran a militia out of Thailand to try to restart the Vietnam War. Meanwhile, here in the U.S., the Front had its own death squad, the K-9. In interviews with the filmmakers, five former K-9 members concede the group assassinated political opponents. One of the K-9 members also admits their responsibility for two of the journalists’ murders.
The documentary also reveals Richard Armitage, former deputy secretary of state, helped the Front’s leader obtain U.S. citizenship. And as a high-ranking Pentagon official, Armitage contacted Thai generals to back the Front’s effort to establish its base in Thailand. The FBI investigators suspected Front members of carrying out the killings, but never made a single arrest.
For more, we’re joined by the duo behind Terror in Little Saigon. A.C. Thompson is the documentary producer and correspondent and a staff reporter at ProPublica. And Rick Rowley is producer, writer and director of Terror in Little Saigon, independent journalist with Big Noise Films. He was nominated for the best documentary Academy Award for the 2013 film, Dirty Wars.
We welcome you both to Democracy Now! Rick Rowley, let’s begin with you. Why did you take on this story?
RICK ROWLEY: Well, when A.C. first approached me, it was—I think his email said something about “I have a story that might sound a little bit far-fetched to you. It’s about a death squad operating with impunity in the U.S. in the 1980s.” And that was immediately intriguing. But the more we dug into it, the more fascinating stories within stories were opened up onto. I mean, this was one of the most significant unsolved domestic terrorism cases in U.S. history, and it’s all but forgotten. And the group at the center of these killings, you know, five journalists, seven people, 30-some acts of terrorism across the United States over the course of a decade—it wasn’t done by ISIS or ISIL or some foreign group overseas. It was a group—at the center of all of this was a Cold War militia that was a part of the strange constellation of groups on America’s side of the Cold War during the ’80s.
AMY GOODMAN: I want to turn to a clip from Terror in Little Saigon. This is the beginning of the film. It tells the story of Houston newspaper editor Dam Phong Nguyen, who was killed in 1982 in front of his home in Houston.

A.C. THOMPSON: We tell ourselves that our work matters, that it’s worth the risk, that it will be remembered. When another journalist is killed, we rush to tell their story and to say to the world that their life was not wasted. And so it shouldn’t have taken this long to get here. Over 30 years late, I’ve arrived at Dam Phong’s grave. His case is three decades cold, without a conviction or an arrest. Just this headstone telling us that Dam Phong died for journalism.

TU NGUYEN: My dad was always controversial. Any time when you write the truth, and the truth is not for sale, you are controversial. My dad get threatened all the times.

A.C. THOMPSON: What do you remember about the day your father was killed?

TU NGUYEN: I wanted to know if he needed me to help him with the newspaper, the delivery. So I called home, and someone answered the phone. It was an American. I hung up. I thought I got the wrong number. I called him again. The same person introduced himself as a sergeant with the HPD. Then he said, “Son, you need to come home quick. There’s been an incident.” And then at that time I knew it was over.

NEWS ANCHOR: Houston police detectives are still trying to find out who killed Vietnamese newspaper editor Dam Phong Nguyen. Night Beat reporter Kathleen—

A.C. THOMPSON: Dam Phong’s sons gave me an old VHS tape.

REPORTER: Journalism was Dam Phong Nguyen’s life and possibly caused his death, according to—

A.C. THOMPSON: On August 24, 1982, this 44-year-old newspaper publisher and father of 10 was shot and killed in front of his home in Houston, Texas.

REPORTER: Nguyen’s 19-year-old son Tu wants to do political work to help other Third World—

A.C. THOMPSON: It’s strange to see their young faces back then, saying brave words for the camera.

TU NGUYEN: He died for his country. He died for the truth.

NGUYEN NGUYEN: The most important thing is freedom.

A.C. THOMPSON: It’s as if their story is frozen in time, without an ending.

NGUYEN NGUYEN: My father’s body was laying right over there. The blood drips all the way inside. My mother was on the phone with him, so she heard everything. And he said, “Honey, wait, I have to answer this door.” My mom heard the voice, that he talked to a person. And then, all of the sudden, my father screamed. And then the gunfire began.

A.C. THOMPSON: There was an audible sound—

NGUYEN NGUYEN: Yeah.

A.C. THOMPSON: —from the weapon.

NGUYEN NGUYEN: But no witness on the right, no witness up front.

A.C. THOMPSON: The police never made an arrest, but Dam Phong’s sons say his old papers are full of suspects.

NGUYEN NGUYEN: The clues are all here in his writing, in the newspaper.

A.C. THOMPSON: They tell me he was a dogged investigator whose stories on politics and corruption made him powerful enemies in the Vietnamese-American community.

NGUYEN NGUYEN: He received threats all the time. I heard some of the threats come on the phone. They said, “Tell your father to stop what he’s doing, or he will pay the consequence.”

A.C. THOMPSON: How many of these threats do you remember getting on the phone, that you heard?

NGUYEN NGUYEN: At least three a week.

AMY GOODMAN: The story of Dam Phong Nguyen, who was killed in 1982 in front of his Houston home, being interviewed by A.C. Thompson, who’s also with us from Berkeley, California. A.C., you’ve been working on this story for several years. How is it that no one was brought to justice in these killings?
A.C. THOMPSON: Well, that was one of the fundamental questions that we set out to ask. It was baffling to me, when I started looking into these cases, that you could have this wave of terror and no one would be arrested. Here’s what I think. Looking at the documents, interviewing people involved, you can see early on local police departments really didn’t know how to deal with these cases. They didn’t understand the political nature of them. They didn’t realize that these were terror cases, early on, and so they made crucial mistakes.
The FBI started looking at these cases in the ’80s. And for a long time, in some FBI offices, there was another big mistake being made, that these were chalked up again as sort of singular incidents that weren’t linked to one another. So, for example, in the San Francisco FBI office, the first killing happened in 1981. All the way to 1987, the FBI was acting as if there was no politics, that it wasn’t an act of terror, and it wasn’t linked to other cases. Those were sort of crucial failings, I think, on law enforcement’s part.
Beyond that, when the FBI finally started taking these cases seriously, 15 years after the first killing, in 1995, they really had trouble penetrating the inner layers of the group they were looking at, the Front, and really getting people to spill the beans and really talk about what happened.
AMY GOODMAN: Let’s turn to another clip from Terror in Little Saigon, featuring former Front member Tran Van Be Tu.

A.C. THOMPSON: I learned of a former Front member who spent years in prison. He had shot a man in Orange County over statements he made to the L.A. Times calling for dialogue with the Communist government of Vietnam. The would-be assassin’s name is Tran Van Be Tu, and he agrees to meet me at a hotel just off the expressway.

So he came out of this pho shop.

TRAN VAN BE TU: Yeah, yeah, and we tried to get him in the car. But he grabbed my hand like this. Look. Just, just—when I go like this, I shoot. He fell like a tree. Pah! I thought maybe died. Communists are like sick, sick people. So, let the sick people, they die. They die.

A.C. THOMPSON: No regret, no remorse. For Be Tu, this was not attempted murder, it was an act of war.

TRAN VAN BE TU: We feel proud to do that. To me, I don’t call me that a hero, you know, but that time, in Orange County, they called us like a hero.

A.C. THOMPSON: Be Tu had been a hardcore Front member. He says they’d even tried to recruit him to join K-9. But he split from the group before the shooting.

So you were recruited to join the K-9 organization, is that right?

TRAN VAN BE TU: Right, right.

A.C. THOMPSON: And it was your understanding that K-9 was a hit squad or some kind of secret operations squad, is that right?

TRAN VAN BE TU: Exactly. That’s a secret unit, yes.

A.C. THOMPSON: Each chapter had people who were in the K-9, so Houston, San Jose, Orange County, is that right?

TRAN VAN BE TU: Could be. Could be. Yes.

A.C. THOMPSON: Dam Phong’s family think that Dam Phong is criticizing the Front, and that got him killed. Does that sound accurate to you?

TRAN VAN BE TU: That’s what I heard, you know. That’s what I heard many, many times from people, our people, around. K-9 is professional. They do good job, but they never get caught.

A.C. THOMPSON: Do you know the name of the person who killed Dam Phong?

TRAN VAN BE TU: Sound like you are FBI.

AMY GOODMAN: Former Front member Tran Van Be Tu, interviewed by A.C. Thompson in Terror in Little Saigon. The film also reveals a surprising connection between a high-ranking U.S. government official and a member of the Front.

A.C. THOMPSON: A few months before his death, Dam Phong went to Thailand, investigating the Front’s base there and its leader, Hoang Co Minh. I had focused on the Front’s U.S. leadership. But when I opened Minh’s file, everything changes. On his citizenship application, he assumes a Japanese cover name: William Nakamura. The home address he cites belongs to an adviser for the U.S. National Security Council. And a surprising name shows up: Richard Armitage, a top Pentagon official. The documents also show the Pentagon asked for Hoang Co Minh’s naturalization to be expedited. And their request is followed by six blank pages that have been redacted for national security reasons. It’s the immigration application of a man who’s been dead for almost 30 years. What possible national security reason would keep them classified now?

AMY GOODMAN: A clip from Terror in Little Saigon. A.C. Thompson, more on Armitage and what you discovered?
A.C. THOMPSON: Well, you know, when we spoke to former Front members, we’d say, “Hey, was the CIA involved in this? Was there someone helping you in the U.S. government?” And they would all say, “No, the CIA didn’t help us.” But the name Richard Armitage kept coming up. They kept saying, “He was our patron. He was the person that seemed to be supporting us.”
We came to Armitage, and we said, “Hey, this is what we’ve been hearing. Is there any truth to this?” And he said, “I made an introduction between the leader of the Front and the Thai military. It wasn’t in person, but I told the Thai military, ‘Hey, this is a great officer. I knew him,’ etc., etc.” And we believe that that introduction helped the Front set up its base in Thailand, from which it tried to invade Vietnam on three occasions. Now, Armitage says, “I warned the Thais that we’re not supporting these guys officially through the U.S. government. I don’t think this is a good idea.” But he does seem to have made this introduction that really helped the group set up its cause.
AMY GOODMAN: Rick Rowley, the leaders of the Front are leaders of their community today.
RICK ROWLEY: Yeah, it is a—one of the things that is kind of tragic, I think, you know, looking at the story as a journalist, is that—like Dam Phong, for instance. He knew his killers were coming. He was getting death threats for weeks before he was killed. People—he had angry meetings where leaders of the Front told him to stop publishing what he was publishing. And he saw his killers coming, and he let them come. He kept publishing, because he thought that his work was worth it, was worth the risk, and that, you know, he—it will be remembered after he was gone, and that if something happened to him, other journalists would flock to his story and pick up the threads of his reporting and would hold accountable the people who were responsible for his killing. But now, you know, 30 years later, he was wrong. I mean, the terrorists won. His stories were all but forgotten. We think that the Houston police didn’t even translate the newspapers that he was publishing. And yet, the group—the leaders of the group that were at the center of his criticism and his writing, they remain prominent members in their community.
AMY GOODMAN: A.C. Thompson, we have 10 seconds. The information that you have gathered, is this going to cause the reopening of these murders?
A.C. THOMPSON: You know, I have no idea. I certainly think there are new leads here. Should anyone want to follow them, there is new information.
AMY GOODMAN: We’re going to do Part 2 of this conversation online at democracynow.org. I want to thank A.C. Thompson and Rick Rowley for this remarkable documentary that aired on Frontline, Terror in Little Saigon.

==

Terror in Little Saigon

An old war comes to a new country.

November 3, 2015 in partnership with

Introduction

The journalists were assassinated on American soil, one after another.

Duong Trong Lam was the first. He was 27 years old and ran a Vietnamese-language publication called Cai Dinh Lang, which he mailed to immigrants around the country. A gunman found him as he walked out of his San Francisco apartment building one morning and shot him, a single bullet piercing his pulmonary artery, just above the heart.

For magazine publisher Pham Van Tap, the end came more slowly. He was sleeping in his small office in Garden Grove, California, when an arsonist set fire to the building. He was heard screaming before he succumbed to smoke inhalation.

In Houston, a killer chased Nguyen Dam Phong from his home in his pajamas and shot him seven times with a .45-caliber handgun. The murder marked the end of Dam Phong’s twice-monthly broadsheet newspaper, which he had named Tu Do: Freedom.

All together, five Vietnamese-American journalists were killed between 1981 and 1990. All worked for small publications serving the refugee population that sought shelter in the U.S. after the fall of Saigon in 1975. At least two other people were murdered as well.

FBI agents came to believe that the journalists’ killings, along with an array of fire-bombings and beatings, were terrorist acts ordered by an organization called the National United Front for the Liberation of Vietnam, a prominent group led by former military commanders from South Vietnam. Agents theorized that the Front was intimidating or executing those who defied it, FBI documents show, and even sometimes those simply sympathetic to the victorious Communists in Vietnam. But the FBI never made a single arrest for the killings or terror crimes, and the case was formally closed two decades ago.

Violent attacks on journalists often function as a brutal form of censorship, and as a result often stir public mourning and outrage. In the months after Arizona reporter Don Bolles was murdered in 1976, a group of nearly 40 reporters from around the country dedicated themselves to continuing his reporting on organized crime and making a statement about freedom of expression. Suspects in the murder were ultimately identified and convicted. The mass slaying of staffers at the French weekly Charlie Hebdo sparked vigils and protests around the world.

Last year, when fighters from the Islamic State Group executed war correspondent James Foley, President Obama praised him as a man “who courageously told the stories of his fellow human beings,” and promised to hunt his killers.

“Our reach is long,” Obama said. “We are patient. Justice will be done.”

The families of the murdered Vietnamese-American journalists long ago gave up hope of seeing justice done. They remain disappointed and confused. They expected more of the government they had adopted as their own, excited by its promise of liberty and convinced of its fearlessness in seeking the truth.

Early in 2014, ProPublica and Frontline reopened the investigation. We obtained thousands of pages of newly declassified FBI documents, as well as CIA cables and immigration files. We uncovered additional leads and witnesses not previously interviewed by either the FBI or local authorities — including former members of the Front who told us the group had operated a secret assassination unit in the U.S. It was a tip the FBI had chased for years but had never conclusively proved.

The Front openly raised money in America to restart the Vietnam War, even launching three failed invasions from the borders of Thailand and Laos. Our reporting shows that officials at the State Department, the Department of Defense, the Central Intelligence Agency and the FBI knew about the Front’s military operations in Southeast Asia. But federal authorities never acted to enforce the Neutrality Act, which bars residents and citizens of this country from efforts to overthrow a foreign government.

In Pearland, Texas, outside of Houston, there is a cemetery ringed by tall pine and oak trees. Near the back of the graveyard, close to a muddy stream, lies the headstone of Nguyen Dam Phong. Grass has crept over the small, rectangular marker. A single dead rose, withered and black, stands in a metal vase.

But the words chiseled into the marble some 33 years ago are still legible: Killed in pursuit of truth and justice through journalism.

Today, ProPublica and Frontline, here and in the television documentary “Terror in Little Saigon,” tell the story of a reign of intimidation and murder for which no one has been held to account.

Part I: The Front

His name was Hoang Co Minh. He had a mess of thinning, coal-black hair and a caterpillar mustache. It was 1983, and Minh had come to a packed convention center in Washington, D.C., to make an announcement: He intended to reconquer Vietnam.

Minh, a former officer in the South Vietnamese Navy, told the assembled crowd that he’d built a force that would topple the Hanoi government and liberate his homeland from the totalitarian rule of the Communists.

The crowd — thousands of Vietnamese refugees who’d fled the country after Saigon fell in 1975 — erupted in celebration, and in some cases, tears of joy. Clad in black, a long plaid scarf draped around his neck, Minh smiled broadly and let the audience’s ecstatic reaction wash over him. Video of the event shows Minh thrusting both hands into the air and waving like a head of state.

Minh had started his guerilla army a few years earlier. It was called the National United Front for the Liberation of Vietnam. The group had established a base in the wilds of Southeast Asia — a secret location within striking distance of Vietnam — and built a network of chapters across the U.S that raised money for the coming invasion.

Those U.S. chapters, it seems, had already opened what amounted to a second front, this one in America: Front members used violence to silence Vietnamese Americans who dared question the group’s politics or aims. Calling for normalized relations with the Communist victors back home was enough to merit a beating or, in some cases, a death sentence.

FBI agents eventually opened a domestic terrorism investigation into the Front’s activities. Thousands of pages of newly declassified FBI records obtained by ProPublica and Frontline show that the agents came to suspect that Minh’s group had orchestrated the killing of Vietnamese-American journalists, as well as a wide variety of fire-bombings, beatings and death threats.

In a memo that has never before been made public, an FBI investigator captured it simply: The Front, the agent wrote, had “undertaken a campaign to silence all opposition to it.”

The scope of the suspected terrorism was extensive. Journalists were slain in Texas, California and Virginia. A string of arsons stretched from Montreal to Orange County, California. Death threats were issued — to individuals, families and businesses across the country. And investigators believed the Front also mailed out communiqués claiming responsibility for the crimes.

Still, some 30 years later, the FBI has arrested no one for the violence or terrorism, much less charged and convicted them. Again and again, local police departments opened investigations that ended with no resolution. The FBI quietly closed its inquiry in the late 1990s, making it one of the most significant unsolved domestic terror cases in the country.

To reconstruct this chapter of history, largely hidden from the majority of Americans, ProPublica and Frontline acquired and scrutinized the FBI’s case files, as well as the records of local law enforcement agencies in Houston, San Francisco and the suburbs of Washington, D.C. We tracked down former police detectives, federal agents and prosecutors, and a number of people who had emerged as suspects. We also interviewed former government and military officials from the U.S., Vietnam and Thailand.

As well, we found and spoke with more than two dozen former members of the Front. We tracked down a number of former Front soldiers and traveled to Thailand to meet former Laotian guerillas who had once fought alongside them.

Finally, we spent hours with the families of the dead, and with people who had been shot or beaten. Some of the victims had never spoken publicly — either because they remained afraid or because they had become disillusioned with American law enforcement.

Our investigation lays bare the failure of the authorities to curb the Front’s violence and suggests that there are promising leads to pursue should the FBI or others decide to reopen the case. The new information includes accounts from former Front members who had never spoken to law enforcement, one of whom admitted that the Front was responsible for the killing of two of the journalists. Records and interviews show that Minh, as a means of disciplining his ragtag army overseas, ordered the killing of his own recruits, possibly as many as 10. The dead may have included Vietnamese-American citizens of the U.S., giving the FBI authority to investigate the crimes.

ProPublica and Frontline invited the current leadership of the FBI to discuss the bureau’s investigation of the Front. James Comey, the bureau’s director, would not be interviewed, and neither would the bureau’s specialists in domestic terrorism. The FBI also would not answer a series of detailed questions about the actions taken, and not taken, by the bureau during the many years of its investigation. Instead, it issued a statement:

“In the early 1980s, the FBI launched a series of investigations into the alleged politically motivated attacks in Vietnamese-American communities. While initially worked as separate cases across multiple field offices, the investigations were eventually consolidated under a major case designation codenamed ‘VOECRN’ at the direction of then-Director Louis Freeh. These cases were led by experienced FBI professionals who collected evidence and conducted numerous interviews while working closely with Department of Justice attorneys to identify those responsible for the crimes and seek justice for the victims. Despite those efforts, after 15 years of investigation, DOJ and FBI officials concluded that thus far, there is insufficient evidence to pursue prosecution.”

FBI summary report on terror crimes.

Spokespeople for the other government agencies with knowledge of the Front’s existence would not comment.

Minh ultimately mounted three failed incursions into Vietnam and died in 1987 during one of them. The Front, after a suspected decade of terror stretching from 1980 to 1991, suffered its own divisions and diminished prestige. Some of its onetime leaders have died; others live sprinkled across the country, retired from careers as doctors, restaurant owners or county workers.

Among the former Front members interviewed by ProPublica and Frontline, some insisted the group never engaged in any kind of violent activity in the U.S.

“Never. Never,” said Pham To Tu, a Houston resident who said he joined the organization in its early days. The group’s enemies, he added, “spread rumors about us.”

Every now and again, the Front’s former leaders turn out for memorial services or reunions or rallies that still call for the overthrow of the regime in Hanoi. They mingle with men in freshly pressed military uniforms. The air at the events is one of pride and enduring anger, bitterness and defiance.

Trang Q. Nguyen, a co-founder of Little Saigon TV and Radio in Orange County, California, said the Front’s efforts to intimidate journalists were well known in the Vietnamese-American media. And she is clear about why she thinks the group was able to elude the authorities: “People were scared.”


Like many Vietnamese who fled to the U.S. in the aftermath of the war, Hoang Co Minh experienced a precipitous drop in status when he arrived in this country.

He was an educated man, schooled at Saigon University’s law school and the South Vietnamese naval academy, and, later, in the 1960s, at the Naval Postgraduate School in Monterey, California. During the war, he commanded a coastal minesweeper, a 370-ton vessel with a crew of nearly 40 sailors. He held the rank of rear admiral in the South Vietnamese Navy.

Richard Armitage, a former U.S. Navy officer who worked closely with the South Vietnamese Navy before rising to a senior Pentagon position in the 1980s, knew Minh well and called him a “noted combat soldier.”

But by 1975, Minh no longer had a country, or a Navy to help direct. He set off for America on the day Saigon fell to the North Vietnamese. By the time he reached the U.S., immigration records show, he had $200 stashed in a Korean bank account, a small chunk of gold, and a couple of cheap rings. He was effectively destitute.

Along with Armitage, Minh had some influential friends: James Kelly, a retired U.S. Navy officer who served as a senior director on the National Security Council during the administrations of Ronald Reagan and George H.W. Bush, invited Minh’s family to live with him in the Virginia suburbs outside of Washington. But Minh’s new life in America nonetheless started humbly. He did yard work for suburban homeowners and later began hiring himself out as a house painter.

Moving to a foreign land is rarely easy. But the Vietnamese who came to America by the hundreds of thousands during the 1970s weren’t the typical economic migrants seeking better jobs and living conditions. They were refugees of a brutal war that had killed an estimated 3 million people. They had been forced to choose between exile or life under the harsh rule of the Communists.

Hoang Co Minh identified himself as “stateless” when he arrived in America.

The ensuing exodus was Biblical in scale, set on overloaded boats and in an archipelago of miserable refugee camps, all stuffed with scared people.

Many who stayed in Vietnam wound up dead or in Communist re-education camps where food was scarce and physical abuse abundant. “The Communists had lists of people who had cooperated with the Americans. Those people were called traitors,” recalled a South Vietnamese infantryman in “Tears Before the Rain,” an oral history. They “were shot right away, right there in the street,” he said. “The Communists had no mercy.”

Each wave of refugees brought with it disturbing tales of conditions in Southern Vietnam as the Hanoi government remade the country.

By the 1980s, there were some 400,000 Vietnamese living in the U.S., clustering in places like San Francisco, San Jose, Houston, New Orleans, Northern Virginia and Orange County, California. Traumatized, these new communities, often called Little Saigons, proved remarkably resilient, and in time, even wonderfully vibrant. But in the earliest years, they could be insular: handicapped by language barriers, heartsick for their homeland, hungry for vengeance.

Minh recognized the hunger, shared it and set about developing a plan for satisfying it.

After abandoning his house painting business in Virginia, Minh by 1981 had moved to Fresno, California. On immigration paperwork, he said he’d taken up a new job working for a refugee relief organization. Whether he ever did join such an effort, Minh had certainly spent years mixing in circles of fellow former South Vietnamese military officers and others nursing the desire to take up the fight again back in Vietnam. And in those circles, Minh appears to have regained a degree of his former stature.

“I had a very deep respect for him,” said Nguyen Xuan Nghia, a former senior Front official. Another former member called Minh “clever” and “brave.”

And so when a loose collection of men eager to return to their homeland banded together to form the Front, Minh became their leader. He cultivated a small, devoted following, and within two years he was ready to take his message more broadly to the Vietnamese-American community.

“We resolve to rise up to topple the Viet Cong oligarchy from power,” said one early Front propaganda piece. The Front’s aim was to create a “humane, free and just democracy.”

To do that, interviews and FBI files show, the Front developed a ruthless ethical calculus, believing its men were justified in taking nearly any action to advance their struggle.


Minh had a grand vision for the army he wanted to build. The Front would not only recruit in the U.S., but also use its network of contacts among former South Vietnamese government and military officials to attract volunteer soldiers from the ranks of refugees in Asia and Australia.

In time, Minh secured a tract of land in the forests of Northeast Thailand to establish a secret base of operations. The Front’s recruits would live at the base, drilling and strategizing. When the moment was right, they would slip into Vietnam and mount a classic guerrilla campaign, linking up with anti-Communist partisans within the country, spreading revolt from village to village. Eventually, the Hanoi government would collapse just as Saigon had.

Like any army, the rebels needed a reliable supply chain that could deliver all the necessities of combat to the base. Weapons. Ammunition. Food. Medicine. Uniforms. Communications gear.

Front soldiers training in Thailand. (Courtesy of Do Thong Minh)

To keep the warriors equipped, Minh and his colleagues created a sophisticated fundraising apparatus in the U.S. It started with Front chapters across the country. Chapter members pledged money to the group, often on a monthly basis. The Front began publishing a magazine called Khang Chien, or Resistance, to spread news of their insurgency and bring in more contributions. They even opened a chain of pho noodle houses to generate revenue.

Combat-hardened veterans flocked to the Front. For South Vietnamese soldiers and sailors, the war had certainly been harrowing, but it also had provided a profound sense of purpose and camaraderie. Now many of these veterans found themselves adrift in America, toiling at menial jobs in an alien land. For them, the idea of reviving the fight held deep emotional appeal.

A journalist who attended some of the Front’s rallies in the early 1980s described them as “surreal” events with an ecstatic, near-religious feel.

One of the group’s founders, Do Thong Minh, helped sketch out the Front’s organizational chart in a recent interview. At the top was Hoang Co Minh, who ran the operation from the Front’s encampment in Thailand and communicated with his lieutenants around the world via courier and coded messages. His deputy, a South Vietnamese war hero named Le Hong, also helped direct the Front’s trainees in Thailand. Another man oversaw the Front’s radio operations, which beamed insurrectionist messages into Vietnam from a transmitter in the Thai base.

In the U.S., an executive committee of roughly 10 people handled fundraising and publicity. Led by an ex-colonel from the South Vietnamese army, the committee established Front chapters in Europe and Canada, as well as Australia and Asia.

Nguyen Xuan Nghia served as a top Front executive and spokesman. (Courtesy of Frontline)

To build excitement — and keep the money coming in — the Front’s propaganda arm distributed photos of Minh and his soldiers, clad in fatigues, preparing for war at the secret base. One pamphlet included a picture of troops who had just finished basic training. They were kneeling, their rifles held aloft. The men pledged “to dedicate their entire lives to the liberation of Vietnam.”

In the U.S., Front loyalists began dressing in a uniform of chocolate-colored, button-down shirts and khaki pants; they became known as “brown shirts” within the Vietnamese-American communities, a historical echo that some found frightening. They held regular chapter meetings and staged protests against the Hanoi regime.

The brown shirts also supported the troops by raising money. They prodded owners of Vietnamese-American retail businesses to make cash contributions to the Front and to place donation cans for the group in their stores and restaurants. Some shop owners felt that the Front was shaking them down and complained to the FBI.

Agents in San Francisco, for example, received information that the Front used “extortion and other illegal means in the collection and solicitation of money,” according to an FBI memo. Another FBI report estimated that the Front’s cash-generating efforts had raised “several million dollars.”

Some Vietnamese Americans began to wonder where all that money was going. Was it really being used to the supply the soldiers?

That, they learned, was a question they shouldn’t ask.


It was about 11:20 p.m. on Sept. 22, 1990, when Le Triet pulled his car into the driveway of his house in Baileys Crossroads, Virginia, outside Washington, D.C. Triet, one of the best-known writers in the Vietnamese diaspora, was returning home from a dinner party with his wife.

A spray of .380 caliber bullets shattered their car window. Within moments Triet and his wife, Dang-Tran Thi Tuyet, were dead.

Investigators later theorized that two killers armed with automatic pistols followed the couple to their modest one-story home. To FBI agents, it looked like a professional hit.

Triet, a columnist for Van Nghe Tien Phong, a popular monthly magazine, had mixed erudition with an acerbic tone. His columns discussed poetry and literature, controversies within the Vietnamese-American community, and, often, his disdain for the Front. While Triet was staunchly anti-Communist, he was skeptical of the Front and its leadership. Convinced that the organization was more concerned with fundraising than actually overthrowing the Hanoi government, Triet frequently criticized the Front in print.

In one issue he bluntly accused Front leaders of endangering their own soldiers. “The comedy will end with a tragedy,” he wrote.

FBI documents make clear that the Front had been offended, and had threatened Triet. The writer, records show, began carrying a .22-caliber revolver and varying his driving routes. Shortly before Triet was killed, he met with Front leaders at a home in Frederick, Maryland, according to FBI records and interviews. The Front leaders tried to persuade him to quit criticizing the organization in print. He refused.

Newspapers, magazines and newsletters had become vital outlets for the emerging Vietnamese refugee community. For publishers and readers alike, the publications amounted to an initial, thrilling taste of life in a democracy.

“Vietnam never had a history of a free press,” said Jeffrey Brody, a communications professor at California State University, Fullerton. Brody, who covered Little Saigon for the Orange County Register, said that for Vietnamese reporters arriving in the U.S. during the 1970s and 1980s, “it was a Wild West of freedom, of opportunity to say what you want.”

Some entrepreneurs hoped to become media moguls. Others saw their mission in altruistic terms. A large chunk of the immigrant populace was still learning English, desperate for Vietnamese-language news sources. These emerging publications came to serve as a crucial guide for those learning to navigate a new culture.

For the Front, the Vietnamese-American media could be quite useful. If the organization wanted to draw people to its events and persuade them to bankroll its guerrilla war, it needed the Vietnamese-language press to spread its message and publish its appeals.

But journalists could also be a threat, and several of them, Triet included, slammed the group for its heavy-handed fundraising tactics and questioned whether the money was really going to the soldiers. They demanded a thorough accounting of the donations. They didn’t believe Minh’s claims that he had built a 10,000-man army and they told their readers the real number was likely far lower.

The FBI’s files, typed up in field offices around the country, are rich with accounts of what happened when journalists criticized the Front: threats, intimidation and violence. One communiqué threatened a writer with death, along with four newspaper publishers who ran his stories. A hit list mailed out to the Vietnamese-language media identified five journalists who had criticized the Front. It labeled them “traitors” and said they would be executed. Two of the people on the list ended up dead.

One of the final editions of Nguyen Dam Phong’s paper accused the Front of misleading the Vietnamese-American community.

A group of Front members dressed in their customary brown shirts assaulted an Orange County, California, newspaper owner twice; his attackers were angered by an article he’d published “regarding the Front’s scheme to defraud the Vietnamese community,” according to an FBI report.

Front members mounted a harassment campaign against the staff of Viet Press, another Orange County newspaper, pressuring businesses to pull their advertisements until the paper shut down. “I lost, I believe, about $84,000,” the publisher, Nguyen Tu A, recalled.

In Fresno, gunmen shot a writer in the face after he dared take on the Front in a newspaper essay. He survived.

Pham Van Tap wasn’t as fortunate. Tap ran MAI, an entertainment-focused magazine that carried ads for three companies engaged in commerce with Vietnam, wiring money or shipping packages to the country. An arsonist torched Tap’s office in Garden Grove while he slept in the building. He died of smoke inhalation. Another communiqué, sent to the Vietnamese-American press, followed the killing. This one said Tap had been killed because he was a greedy character who supported the Communists by publishing the ads.

Duong Trong Lam, 27, was killed in San Francisco for being unacceptably sympathetic to the Hanoi regime. While Lam didn’t openly criticize the Front, he had opposed the Vietnam War and his pro-Communist views, deeply unpopular with many Vietnamese Americans, were reflected in his newspaper.

The communique issued after Lam’s murder was signed by the Vietnamese Organization to Exterminate Communists and Restore the Nation, or VOECRN. The FBI came to theorize that VOECRN — the name would pop up in other acts of violence — was simply a kind of cover name for the Front.

If the effort was meant to disguise the Front’s role in the growing catalogue of mayhem, it didn’t work.

“What appeared to link them all together were the communiqués,” said Katherine Tang-Wilcox, a former agent who helped lead the FBI probe. “There were death threats, there were attacks, the murders. These communiqués, they took credit for them, or they threatened they were going to do it.”

Tang-Wilcox said investigators eventually began to collect accounts from former members of the Front who said the group had actually created a death squad and code-named it “K-9.” An FBI investigative summary dated Nov. 4, 1991 is laden with references to K-9. One report names K-9’s alleged leader. Another connects K-9 to specific murders. Yet another calls K-9 the Front’s “enforcement branch.”

“K-9 was established as the assassination arm of the Front,” Tang-Wilcox recalled.

Now retired from the bureau, Tang-Wilcox remains unsure about who ordered the hits. But she is convinced that the Front and its death squad were responsible for the killing of Triet and his wife. And she is just as certain that the group killed Houston publisher Nguyen Dam Phong years before.

When Dam Phong started his newspaper in 1981, it was difficult to find a typewriter with the accent marks used in the Vietnamese script. So Dam Phong painstakingly went through the copy line by line, writing in the accents by hand with a pen. He was, by any measure, a media pioneer, one of the first Vietnamese immigrants to establish a newspaper in the U.S.

Tu Nguyen, Nguyen Dam Phong’s son, said his father was repeatedly threatened in the weeks before his death. (Edmund D. Fountain, special to ProPublica)

After spending his days working as an assistant in a dentist’s office, Dam Phong came home and poured himself into the paper, tapping at the typewriter, pasting up columns of copy on a light table. The enterprise devoured his time and gobbled up his money. Still, Dam Phong loved it.

“The objective was to be the voice for the people,” said his son, Tu Nguyen, who helped distribute the paper, named Tu Do. “Really that was his goal. He was not in it to make money. There was no money to be made.”

His father, he said, was driven to hunt for the truth, regardless of the consequences.

Dam Phong eventually began to publish his version of the truth about the Front. Dam Phong had no love for Communism, but he thought Minh was a fraud, a charlatan who was misleading the Vietnamese people. So he attacked the Front in editorials — in one he labeled Minh and his followers “clowns” — and in muckraking articles.

In 1982, the Front pulled off a major publicity coup: CBS News described Minh’s guerrillas and their cause in a dramatic segment that aired nationally. Featuring footage of Front soldiers trudging through the jungle, the story relayed the Front’s claim that its troops had gone behind enemy lines and set up camp in the Vietnamese backcountry.

Dam Phong began poking holes in the story, discovering that the troops hadn’t gotten anywhere near Vietnam. One headline in Tu Do shouted: The Truth About Admiral’s Minh Return to Vietnam. Dam Phong flew to Bangkok, where his reporting led to more revelations, including the location of the Front’s base in Thailand, which the group had tried to keep secret.

The Front tried to silence Dam Phong using an array of different tactics, according to his son, Tu. They tried to bribe him with envelopes of cash, but he refused. Then, Tu recalled, there was an incessant series of phone calls “from people threatening to kill him if he doesn’t stop publishing the articles about the Front.” Finally, there was a meeting with Front leaders in a restaurant in downtown Houston.

FBI report documenting Nguyen Dam Phong’s murder, among others.

The leaders, Tu said, gave his father an ultimatum: Stop the stories or perish.

Days later, Dam Phong was dead, shot in his pajamas and left in his driveway. The assassin — or assassins — left behind no shell casings.

“I do think that, particularly with Nguyen Dam Phong in Houston, and Le Triet and his wife, unfortunately, in Fairfax, Virginia — there is a distinct belief on my part that the National Front for the Liberation of Vietnam was responsible for those murders,” said Tang-Wilcox, the former FBI agent.

Of Dam Phong’s murder, she said, “There were no other motives developed, other than the problems that he was having with the Front, because of the articles he was publishing.

And then the way the murder was conducted. The casings were picked up and collected. That was someone who was highly trained, that knew what they were doing, and wasn’t going to leave any evidence that would be remotely helpful behind. And the communiqué was left with him.

“It was an assassination.”


One man says he knows who was responsible for Dam Phong’s death. He is a former South Vietnamese officer and a onetime member of the Front. His light-brown skin is lined by age, his dark hair streaked with white.

In August, he agreed to an interview with ProPublica and Frontline at his tidy one-story home. He said he would discuss the activities of the Front only if we did not name him and referred to his current residence only as a Southern town.

After a long conversation in Vietnamese and English, we placed a list of five names before him, those of the dead journalists. He squinted, leaned forward and pointed a thin finger at the first two names: Duong Trong Lam and Nguyen Dam Phong.

“We killed them,” he said quietly.

What about the others?

“I’m not sure,” he replied. “And I don’t want to say anything unless I’m completely sure.”

The man would not say who pulled the trigger or who gave the orders. His demeanor was sober, but he did not evince any obvious remorse. He said he had never been interviewed by anyone in American law enforcement.

In all, ProPublica and Frontline found five former Front members who acknowledged that a death squad known as K-9 had done the group’s dirtiest work. One was Tran Van Be Tu.

In the early 1980s, Be Tu was a hardcore anti-Communist: He was sentenced to seven years in prison for attempted murder after shooting a man named Tran Khanh Van in Westminster, California, in 1986. Van had been quoted in a Los Angeles Times feature story advocating for dialogue with the Communist government in Vietnam.

“I shoot, he fell like a tree,” Be Tu said. “Communists are like sick, sick people.”

Saying he had broken with the Front before the shooting, Be Tu nonetheless spoke with familiarity and pride about his years with the Front, and about the fear the group struck in its enemies. He said people in Orange County regarded those who killed supposed Communists as heroes. Be Tu said he’d been recruited to join the K-9 unit, but chose not to, though he admired its work.

Tran Van Be Tu: “I shoot, he fell like a tree.” (Courtesy of Frontline)

“K-9, they do a good job, they professional,” he said. “And they never get caught.”

A longtime friend of two of the Front’s top commanders — men the FBI suspected of directing attacks — Be Tu said he thought K-9 had murdered Dam Phong, and was likely responsible for the slayings of Pham Van Tap and Le Triet and his wife.

We asked him directly if he knew the name of the person who had killed Dam Phong.

He laughed.

“Sound like you FBI,” he said.


Vietnamese Americans have in many respects lived out the classic immigrant trajectory — gradually shedding their identity as exiles and assimilating into the American mainstream.

But venture into any of America’s Little Saigon neighborhoods, and it’s not hard to detect the enduring tensions, an amalgam of secret histories and disputed allegiances. The slur of “Communist” is still sometimes hurled at business competitors or rival politicians.

Former members of the Front, and those who consider themselves the victims of the group’s violent tactics, live alongside each other in these immigrant corners of California and Virginia, Houston and New Orleans. Silence remains the dominant language. Even all these years later, Front members are less than eager to revisit explosive allegations, and victims are often scared to be seen as making trouble.

Doan Van Toai was a writer and activist who criticized the Front in print. In 1989, he was shot in the face near his home in Fresno, California. Toai still doesn’t know for sure who tried to kill him — there have been no arrests — and is careful not to implicate anybody.

But Toai is sure he was targeted because of his writings and public statements. And he got the message. After the shooting, Toai stopped writing and withdrew from the public eye.

In the 1980s, Tam Nguyen worked as a journalist for a Vietnamese-language newspaper in San Jose that challenged the Front. Tam Nguyen didn’t write the contentious stories — “I wouldn’t dare” — but when he showed up at a Front event with his camera in hand, Front loyalists assaulted him, leaving him bloody and shaken.

Today Tam Nguyen is a San Jose City Council member, representing the city’s 7th District. The era of terror, he said, is “a painful memory I tried to bury deep down.” Around San Jose –at the coffee shops and shopping malls and Buddhist temples — he sometimes encounters his old foes from the Front, much older, perhaps mellowed. It can be deeply uncomfortable, he said.

Nguyen Xuan Nghia was a member of the Front and today he speaks of his decade with the group with a blend of defensiveness and regret.

Nghia served as a key strategist and communications chief for the Front during the 1980s, and spent roughly a decade in the group’s top echelon. Trained as an economist, and a longtime student of Asian history, Nghia today lives in Orange County, California. He is, of all things, a prolific columnist, appearing regularly as a commentator in other Vietnamese media.

Nguyen Dam Phong, his wife, and eight of their ten children. (Courtesy of Tu Nguyen and Nguyen Nguyen)

In a series of interviews with ProPublica and Frontline, Nghia offered shifting takes on the Front. At first, he insisted that the organization wasn’t connected in any way to attacks on journalists or others in the U.S.

In later conversations, when confronted with evidence of the Front’s violence, he adopted a different line. In a videotaped interview, Nghia said it was “quite possible” that Front members were behind the assassination of Dam Phong and could have committed other crimes. There was, he acknowledged, a violent faction within the organization, and when the videographers turned off the cameras, Nghia admitted he had participated in a Front meeting during which members discussed a plan to assassinate a well-known newspaper editor in Orange County. Nghia said he dissuaded his colleagues from killing the man.

“It was a dark chapter in my life,” he said.

In Houston, Dam Phong’s family wants nothing more than for the darkness around his death to lift. After the killing, the family didn’t have the money to move to a new home. So for years his wife and many of his 10 children continued to live at the address where Dam Phong was slain.

For Tu, his father’s death was devastating, but not really surprising. Tu knew about the threatening phone calls. He knew his father had bought a handgun for protection and kept a German shepherd to guard the house.

“They told him they were going to take him out,” Tu recalled.

Tu, who once helped his father deliver the newspaper in the family sedan, is now a computer engineer. He lives in an upscale neighborhood of tranquil tree-lined streets.

On some weekends he takes his two children to the cemetery in nearby Pearland, to the grave of Dam Phong.

Sometimes he squats down, stares at the ground and speaks, in a near whisper, to his father. He talks of gaining certainty, if not full justice.

“For us, we just want an answer,” he said. “That’s it.”

Part II: A Failed Case Grows Colder

Just 24 hours after Duong Trong Lam’s murder on July 21, 1981, a San Francisco police detective wrote out a short list of motives that might explain how the 27-year-old newspaper publisher had come to be fatally shot outside his apartment building. Some of the detective’s guesses were routine: love perhaps, maybe money.

But police records show the detective had reason to consider another possibility: politics. Lam and the newspaper he put out were seen as sympathetic to the Communists back in Vietnam, and Lam had received threats from those in the Vietnamese-American community who considered him a traitor.

Within days of Lam’s murder, a public claim of credit surfaced — a communiqué sent to the Associated Press saying Lam had been punished because he was pro-Communist. Weeks later, Lam’s friends wrote formally to the local police and the FBI, citing the communiqué and expressing worry that Lam’s murder was part of a widening pattern of politically motivated violence.

The authorities, records and interviews show, nonetheless rebuffed the idea. Pressed by Lam’s friends, federal prosecutors asked the FBI if Lam’s murder might have been “a possible terrorist act.” The FBI stood by its position that the killing was not political.

Ultimately, agents spent years investigating a string of similar crimes in Vietnamese-American enclaves — separately, in field offices around the country — before recognizing their mistake: Not only was Lam killed for expressing his views, they came to believe, but he was one of a number of Vietnamese-American journalists murdered by an organization with dreams of one day retaking Vietnam and dedicated to wiping out anyone who challenged it. By then, the FBI suspected that the organization, known as the Front, was responsible for killings in California, Texas and Virginia, and for a raft of arsons, beatings and threats across the U.S.

In 1995, the bureau consolidated some two dozen incidents into a single “major case,” creating a squad of agents to chase down leads. Still, it never succeeded in making a criminal case against the Front for the violent acts.

ProPublica and Frontline’s examination of the local and federal investigations of the Front shows they were marked by a lack of expertise, resources, urgency and even, on occasion, basic curiosity. Tips were ignored and leads were allowed to grow cold. While some investigators did earnest and diligent work, no high-level informants were ever developed. Wiretaps, a classic tool for penetrating secretive organizations, were never used, according to investigators who worked the case. Agents often pleaded for resources as basic as translators. And, hampering it throughout, the investigation held little appeal for the FBI’s best and brightest; in an era of other high-profile cases, this one wasn’t going to make anyone’s career.

The FBI closed the case in the late 1990s. In a statement to ProPublica and Frontline, the bureau said talented investigators had worked doggedly, but simply were never able to produce enough evidence to sustain a prosecution of the terrorist crimes. Local law enforcement departments, including the San Francisco Police Department, would not comment on the cases.

ProPublica and Frontline interviewed five people directly involved with the FBI investigation, as well as local police detectives. We obtained 30-year-old case files and investigative reports from seven jurisdictions. We spoke with at least 10 people identified in the files as suspects in the crimes.

The Vietnamese Organization to Exterminate Communists and Restore the Nation took credit for killing Duong Trong Lam. Investigators came to believe the group was a cover name for the Front.

For the law enforcement officials most intimately involved in the investigations of the Front, the inability to make a case haunts them.

Katherine Tang-Wilcox, a former FBI agent who helped lead the investigation for years, still vividly recalls the compendium of violence and trauma the bureau believed the Front responsible for: the professional hits, the taunting death threats and claims of credit, the bereft families of the dead. She said the case had given her an ulcer and led to her retirement.

But she doesn’t think the cases have to stay closed.

“Should they be reopened if new information’s developed? Oh, yeah,” Tang-Wilcox said. “Because if one person comes forward, that’ll encourage others to come forward. Somebody knows who’s responsible for each and every one of these acts. There’s somebody that knows. And there is no statute of limitation on homicide.”


Duong Trong Lam was shot in the chest shortly after 11 a.m. in the streets of San Francisco’s Tenderloin neighborhood. He managed to stagger some 20 feet before he collapsed onto the sidewalk. There had been shouting, witnesses told police, and one, possibly two, Asian men had fled the scene.

Lam’s family and friends quickly told detectives Lam had no shortage of enemies. His pro-Communist newspaper was widely hated. He’d been threatened for months. His sister, Nancy Duong, had been menaced, too, when a man placed a gun against her head.

“They say, ‘You’re Viet Cong! Get out of the country,’ ” Nancy Duong recalled.

Napoleon Hendrix and Earl Sanders were the San Francisco Police Department detectives assigned to the Lam case. They didn’t think much of the idea that Lam’s murder was a political hit.

“If that was a political assassination,” Sanders told a local newspaper in 1981, “the guy should go back to assassin school.”

Hendrix and Sanders were more enamored of the idea the killing resulted from a dispute about money. They arrested and charged a man who had worked as a cashier and waiter at a restaurant Lam owned. But the case fell apart and was dismissed by a judge.

Nancy Duong said that from the very start, she told investigators that Lam’s politics were likely behind his death. She informed them of the threats and phone calls to her house claiming credit for his death.

“I tried everything,” she said, “to give them information.”

“I don’t think they cared that much.”

The basics of Lam’s life story should have made it obvious where to start the search for his killer.

Lam left Vietnam in 1971 as war was tearing it apart. When he got to the U.S., he enrolled at Ohio’s Oberlin College and, later, at the University of California, Berkeley. They were liberal schools, and as a student, Lam came to decry the bloody conflict in Vietnam. After college, he headed for San Francisco — he had a pile of shaggy hippie hair and an ailing Volkswagen bug — where he rented a cheap apartment and threw himself into an array of projects, including what would become his monthly newspaper, Cai Dinh Lang.

He launched the publication, which was supportive of the victorious Communist regime in Hanoi, in the summer of 1980. Writing in Vietnamese, he described the paper as a bulletin for “information” and “socialist ideology.” The stories weren’t always scintillating; one issue featured a front-page account of a conference held by the rulers of Vietnam, Cambodia and Laos.

However dry, such coverage was incendiary for many in the Vietnamese-American community. Memories of the war were raw; those sympathetic to Hanoi were loathed.

Duong Trong Lam as an undergraduate at Oberlin. (Courtesy of Oberlin College Archives)

Nguyen Dang Khoa had fought in the war, and he had joined a chapter of the Front in Oakland, California. In an interview, we asked him what his reaction had been to Lam’s murder.

“Of course I was ecstatic. I was very happy,” he said.

Lam, not surprisingly, had been threatened repeatedly in the lone year his newspaper existed. A friend of his told this to investigators, as did Lam’s sister.

“Before he die, about two months, you know, he kept receiving a lot of phone calls, a lot of warning letters,” the friend told police. “I think there is some organization behind it.”

Hendrix and Sanders, the two local detectives, made some effort to understand the intrigue and anger that defined Little Saigon. But transcripts of the interviews they conducted capture some of their exasperation — with people who didn’t speak the language, or those they worried were not being forthright.

Jayson Wechter, a well-known San Francisco private investigator who examined Lam’s murder during the early 1980s, wrote about such difficulties in an article for California Lawyer magazine.

Coming from a country “with a notoriously corrupt legal system, the Vietnamese brought with them a historical prejudice against government and legal authorities,” Wechter wrote. At the time, he pointed out, California had only one Vietnamese-speaking police officer, a Marine Corps veteran who had fought in the war.

Around the country, the story was much the same. In Houston, for example, there were no Vietnamese Americans involved in the initial police probe of the killing of newspaper publisher Dam Phong in 1982. The later FBI investigation was hobbled by similar problems. Agents working cases involving the Front could not speak Vietnamese; the files are littered with messages from agents asking the bureau to hire more translators.

There is a 1984 call for the “emergency hiring of linguists.” Six years later, a memo shows the Special Agent-in-Charge for the San Francisco Field Office still asking headquarters for help. “There is currently no one, either Special Agents or Support personnel in the San Francisco division, capable of translating Vietnamese into English,” he wrote. “Consequently, there is no resource pool from which to locate a linguist.”

“There was a culture barrier, and people were afraid to talk,“ said Trang Q. Nguyen, a Southern California consultant to Vietnamese-language media.

Some of those people — whether in San Francisco or Houston, San Jose or Virginia — were afraid not of the police but of the Front finding out they had talked to the police.

Doan Van Toai, a writer and activist, was shot in the face in 1989 in Fresno, California. The shooter has never been caught, and Toai has rarely spoken publicly about his case. But in a recent interview with ProPublica and Frontline, Toai said the authorities were completely unprepared to investigate his case and others like it. That said, he understood what they were up against.

Of people in the Vietnamese community, Toai said, “They never cooperate.”

Still, Lam’s murder came early in the Front’s violent campaign, and its investigation seems to have lacked the most fundamental kind of effort. His friends and relatives had spoken of telephoned threats to Lam, and later of calls to his family from people claiming to have killed him. There’s no evidence in the case files that detectives even examined Lam’s phone records, or those of his sister.

Several weeks after the killing, San Francisco detectives received a handwritten note identifying a suspect, complete with name, address and telephone number. The suspect was described as a former South Vietnamese police official who had conducted interrogations of suspected Communists back in Saigon. The note said the man was now a member of a militant anti-Communist organization: the Front.

The San Francisco detectives had the message translated into English. But they never followed up on the lead. In a homicide case file running hundreds of pages, there is no sign the detectives ever interviewed the man identified in the handwritten note.

ProPublica and Frontline located the man in San Jose and interviewed him. He said it was true that he’d once been a police officer in Saigon. But he insisted that he wasn’t involved with the Front and hadn’t killed Lam.

Asked if he had ever spoken to the San Francisco police about the killing, he answered quickly: “No.” He said he had spoken briefly with FBI agents some 15 years after the murder.

Whether or not the man was connected to Lam’s murder, the fact that the authorities left the lead completely unexplored for so long gnaws at Lam’s family and friends.

Duong Trong Lam’s sister, Nancy Duong, still doesn’t know who killed her brother. (Jason Henry for ProPublica)

Lam’s supporters eventually began beseeching the FBI and federal prosecutors to get involved. They insisted that not only was Lam’s murder political, but that a spate of violent acts had been carried out against others open to a nonviolent relationship with Communist Vietnam. Ultimately, they wrote directly to Joseph Russoniello, then the U.S. attorney in San Francisco, saying the case had been “bungled” by the San Francisco detectives “who refused to investigate potential political motives for the murder.”

Russoniello was moved to send a note to the FBI, asking if there was any reason to believe the killing of Lam was a terrorist act. A senior FBI agent came to his office to assure him there was not.

The FBI stuck to that conclusion even after more journalists were killed in what appeared to be political assassinations. When magazine publisher Pham Van Tap was murdered in Southern California in 1987, federal agents in Los Angeles saw a similarity between his murder and that of Lam. Theyreached out to their colleagues in San Francisco, asking for their files on Lam’s killing.

“SFPD and FBI investigations determined that Lam’s murder was for personal reasons and that there was a lack of evidence suggesting any political motivation,” an investigator in San Francisco wrote back. Drafted by a member of an FBI anti-terror squad, the memo was marked “secret” and sent in December 1987. The FBI redacted the name of the agent before declassifying the document and releasing it to ProPublica and Frontline.

Today, Nancy Duong keeps a black-and-white photo of her brother next to a small Buddhist altar. In the picture, Lam is young and smiling.

“I don’t know what happened to my brother,” she said, “even now.”


If the FBI was stymied in solving individual crimes it suspected were committed by the Front, there was another way the agency could have built a case against the group.

The U.S. Neutrality Act makes it a federal crime for any U.S. citizen or resident to financially support or take part in “any military or naval expedition” against a state “with whom the United States is at peace.”

The Front never tried very hard to hide the fact that it was engaging in conduct that violated the act.

It held public events in cities across the country, imploring attendees to donate money to its war effort. Photos of “resistance rallies” in Santa Ana, California, Los Angeles and Washington, D.C., show giant crowds gathered to support the cause. The FBI found that the Front ran ads in the Vietnamese-American press directly linking donations to weapons; writing a check to the organization, the ads promised, would allow it to purchase arms such as assault rifles and shoulder-fired rockets.

And then there was the military base the group established in Thailand, from which it would try to invade Vietnam. Photographs and film clips of the training at the camp were used to raise more money, and one clip was featured in a story about the Front’s military ambitions broadcast nationally on CBS television.

But a review of thousands of pages of FBI investigative files, as well as interviews with former agents and prosecutors, turns up no serious discussion of making a Neutrality Act case — even after the FBI came to suspect the Front of carrying out assassinations on American soil.

ProPublica and Frontline asked the FBI and the U.S. attorney in San Francisco why the Front had never been prosecuted for raising money with the aim of toppling the government of Vietnam. Neither provided an answer.

Tang-Wilcox, one of the top agents on the Front investigation, said she did not think making such a case would have been feasible given the politics of the 1980s.

At the time, the U.S. had committed to what became known as the Reagan Doctrine, under which America would support armed anti-Communist movements. The U.S. was backing rebels fighting the Soviets in Afghanistan, a proxy army in the Angolan civil war and, infamously, the Contras fighting in Nicaragua.

Eugene Kontorovich, a professor at the Northwestern University School of Law who has written widely on the Neutrality Act, said he was not surprised no case was made against the Front. Neutrality Act prosecutions are extremely rare, he said, even when individuals and groups are clearly violating “the core of what the act prohibits.” The rarity of such cases, he said, could leave any effort to bring one open to allegations of selective prosecution.

On Neutrality Act cases, Kontorovich said, “no prosecutor is eager to be a pioneer.”

Though federal prosecutors did not act on evidence that the Front was violating the Neutrality Act, records and interviews show an array of federal agencies — the State Department, the CIA, the Department of Defense — were well aware of the group’s activities and aims.

In fact, Hoang Co Minh, the Front’s leader and the man who oversaw the group’s training camp in Thailand, at one point met with a State Department official in Bangkok to discuss his plans for invading Vietnam, according to an interview with a retired State Department employee and the memoir of a former Front leader.

But the man the Front counted as its most important contact in the American government was Richard Armitage.

Armitage was a man with a long and deep history in Vietnam. He served as an officer in the U.S. Navy during the war, and met and befriended Minh in the 1970s. Armitage was later tasked with assisting the evacuation of the South Vietnamese Navy and its officers as the fall of Saigon loomed. Armitage went on to serve as a senior official in the Department of Defense in the Reagan administration, overseeing policy for Southeast Asia. He also served as a deputy secretary of state for George W. Bush.

The FBI interviewed Armitage during its investigation of the Front. The substance of that 1991 interview was written up in a formal debriefing memo, known in FBI parlance as a 302 document. Armitage told the FBI that he had stayed friends with Minh for years after his arrival in the U.S. in 1975. He also told the FBI that he believed the Front to be capable of political assassinations, and that he had heard rumors that the Front was indeed carrying out such killings in the U.S.

An FBI document summarized Richard Armitage’s 1991 interview with investigators.

Armitage would not agree to an interview with ProPublica and Frontline. But he did respond to written questions. Armitage wrote that he had considered Minh “one of the finest officers” he’d met in Vietnam. He confirmed that he had told the FBI about the rumors of the Front killing people in the U.S., and acknowledged that he had not informed anyone in law enforcement about those rumors prior to the 1991 interview.

Armitage told ProPublica and Frontline that he had considered Minh’s idea of invading Vietnam “a fool’s errand.” But, Armitage said, he had been of some assistance to Minh when the guerilla commander was setting up his camp in Thailand: Armitage said he had vouched for Minh to his Thai counterparts.

ProPublica and Frontline found no evidence that any U.S. government agency financed the Front. Indeed, Armitage wrote that he had made clear to Thai officials that there was no formal program for the U.S. to provide support for Minh’s military aims.

Still, Armitage’s help seems to have paid off: A Thai general named Sutsai Hatsadin became the Front’s patron, allowing Minh to set up his guerrilla base on a remote parcel of heavily forested land in Northeast Thailand, not far from the Mekong River and the border with Laos.

Located atop a hill, Minh’s base was a grueling six-hour hike from the nearest village. In time, he and his followers cleared trees and built a collection of rudimentary wooden structures. He drew a few hundred men to the encampment, training them in guerrilla tactics and equipping them with small arms and fatigues.

A declassified 1984 CIA cable says Minh and his troops were funded by money contributed by Vietnamese refugees as well as “modest clandestine support from ‘certain elements’ of the Royal Thai Army.” Money raised by the Front in the U.S. was at times transported to Thailand by courier.

Former Front members said Hoang Co Minh murdered his own soldiers at the base in Thailand.

The group’s fundraising had allowed it to buy a variety of light combat weapons, including AK-47 and M16 rifles and M72 anti-tank rockets, according to interviews with Front members as well as other anti-Communist combatants in the area at the time. Minh’s plan was to move east, crossing the Mekong and trekking over the breadth of Laos before stealing into Vietnam.

After a long truck ride over a series of slippery mud roads through the Thai countryside, ProPublica and Frontline found one of Minh’s old Laotian allies living in a rural farming hamlet. The man said Minh was brutal about punishing those who lost heart for the mission. The Laotian fighter, as well as five men who had joined the Front and traveled to the camp in Thailand, said that Minh had executed as many as 10 of his own soldiers for insubordination or lack of devotion. It is possible one or more of them were U.S. citizens.

The FBI had received at least one report of killings in the camp. A Front member escaped in 1986 and contacted the bureau in Honolulu, telling agents that two recruits had been murdered at the camp. It is not clear what the FBI did with the information.


The indictment announced on April 10, 1991 by federal prosecutors in San Jose seemed like the break that could finally end the Front’s terror campaign. Five Front officials were charged with taking tens of thousands of dollars raised for the war effort overseas for their personal use, and then not paying taxes on that money.

“The diverted donations constituted income to the defendants, which they failed to report or account for to the Internal Revenue Service,” read the charging sheet.

Two of the defendants faced up to 20 years in prison. Another was looking at 15.

Doug Zwemke, a former San Jose police sergeant who helped federal prosecutors build the tax case, said he was convinced it would eventually get the defendants to “roll,” providing information about the Front’s violence against journalists and others in exchange for lighter sentences.

A federal tax case in the 1990s, gave hope to investigators seeking to solve the terror crimes and assassinations.

“To err is human,” Zwemke said, “to snitch is divine.”

“So you would have rolled them, and they would have gone,” Zwemke said. “And then you would start filling in the organization chart.”

Quite possibly, he said, the authorities could have gotten information on, and then indictments of, “the hitters, the murderers.”

“It could have opened a lot of doors,” said Zwemke.

The case was years in the making, and it had begun with a tip from one of Zwemke’s informants in San Jose, a hub for Vietnamese Americans.

Working with the FBI and Zwemke, agents for the IRS painstakingly traced money as it moved through a tangle of Front-controlled bank accounts and businesses between 1984 and 1987. Funds poured into Front bank accounts in California from donors all over the world. The group transferred large sums to Bangkok, presumably for the use of the soldiers in Thailand. But some of the money allegedly wound up in the personal accounts of top Front personnel, including Minh’s brother, Hoang Co Dinh, who used three aliases. (Dinh refused to talk about the case with ProPublica and Frontline.)

The indicted Front members insisted they were innocent.

As part of their defense, their lawyers argued that the Front members were immune from prosecution because they had struck a secret deal with the CIA and the Department of Defense. In exchange for their help in locating American prisoners of war in Vietnam, the agencies had given the Front permission to do as it wished with the money raised in America.

Prosecutors scoffed at the claim. One defense lawyer, interviewed recently, insisted there was evidence to substantiate the men’s assertion, but the lawyer would neither disclose nor discuss it.

ProPublica and Frontline sought to obtain the entire case file to reconstruct what happened. Surprisingly, staff at the federal courthouses in San Jose and San Francisco said the file had been lost, and the Federal Records Center, which archives old court records, was also unable locate the documents.

The office of the current U.S. attorney in San Francisco would not discuss the case. The Department of Defense and CIA also both refused to talk about the Front.

The few court records that have survived, as well as interviews with some of those involved, show the case came to a sudden, anticlimactic end.

On January 4, 1995, some four years after the indictments had been announced, U.S. District Judge James Ware held a hearing on a motion made by lawyers for the Front members. The lawyers argued that their clients had been denied their right to a speedy trial. The judge, embarrassed, conceded that they were right, and dismissed the case.

Zwemke said he heard about the dismissal in a phone call from the prosecutor’s office. The assistant U.S. attorney said little more than, “Sorry, I wasn’t watching the clock,” Zwemke recalled.

“You got to be kidding me.”

Prosecutors determined they could not refile the charges — many of the alleged offenses had occurred a decade earlier and law enforcement officials said the legal window for bringing a new case had expired. Investigators concluded that finding newer evidence would be difficult, as the Front had improved its bookkeeping.

“They had started being careful about what they were doing, so that paper trail that had been there before, now was not going to be there,” said Tang-Wilcox, the former FBI agent.

The moment she had waited for, a case that might crack the Front, “was gone,” she said.

Retired San Jose Police Sergeant Doug Zwemke, who helped build the tax case against the Front, learned it had been dismissed in a phone call from a federal prosecutor. (Courtesy of Frontline)

Zwemke was devastated. Among other things, the informant who had first brought him the tip had been killed in the course of the investigation.

“Whether he was murdered for helping me or because of the Front,” Zwemke said, “the murderer has never been caught.”

News of the case’s dismissal “sent shock waves” through a Vietnamese-American community already skeptical about how much priority U.S. law enforcement put on investigating the Front’s violence, according to an FBI memo. The bureau concluded that the outcome — on “a technicality in the law” — had only deepened cynicism among Vietnamese Americans.


Later in 1995, Louis Freeh, then the director of the FBI, visited the San Francisco office, where Tang-Wilcox had been grinding along in her pursuit of the Front.

For years, often working solo, she had pulled together a mountain of files from agents across the country, and had scoured them for ways to connect the group to more than two dozen criminal acts.

Finally given an audience with Freeh, Tang-Wilcox said she made a direct plea to him in front of other agents: Either give me the resources to pursue this case or shut it down.

Nearly 15 years after Lam’s murder gave an early intimation of the Front’s tactics, Freeh decided to make the group a priority. The investigation was formally declared a “major case” on organized crime and domestic terrorism grounds, a move that brought it additional agents.

Teamed with roughly half a dozen agents, Tang-Wilcox did considerable work. She traveled to France to interview a writer who had been beaten into a coma in Orange County’s Little Saigon in 1988. Her colleagues in the Washington, D.C., area conducted some 200 interviews on the murders of Le Triet and Do Trong Nhan, slain colleagues at Tien Phong magazine.The bureau’s crime lab re-examined forensic evidence collected years before by local police in different jurisdictions; in the case of Lam, for example, the agents tried to match the bullet pulled from his body to firearms in an FBI database.

The bureau code-named the investigation VOECRN, for the Vietnamese Organization to Exterminate Communists and Restore the Nation. Investigators believed the Front used the name to take credit for terror acts and killings that it carried out. The files contain offers by people to work as informants; there are lists of those suspected of being “assassins,” making clear agents believed the Front had a death squad, one known as “K-9.” There are Front organization charts, as well.

Katherine Tang-Wilcox was one of the lead investigators in the FBI’s pursuit of the Front. (Courtesy of Frontline)

The files — from both before and after the investigation was made a major case — also capture the agents’ mix of occasional optimism and consistent frustration. In one memo, an agent lamented the “overwhelming complexity” of the investigation. Part of that complexity owed to the fact that there was violence being committed in Vietnamese-American communities by gangs and extortionists. Any individual act of violence, the agents wrote, could have multiple explanations. And then there was what one memo called the “inherent distrust of law enforcement and government” among Vietnamese Americans.

Internally, agents acknowledged one looming price for failing to solve these crimes. A note written by an agent in Los Angeles in 1991 warnedsuperiors about the risks of prematurely closing the investigation.

“The FBI would have to be prepared to answer questions either now or in the future from congressmen and Vietnamese lobbyists as to why the investigation was closed,” the agent wrote. Among other things, the agent wrote, the FBI would have to explain how after so many years it had failed to infiltrate the top ranks of the Front.

Interviews with former agents and prosecutors who worked on the case suggest that despite the infusion of resources in 1995, many agents regarded it as a bastard child within the FBI. One retired agent who worked on the probe described it as a “wild goose chase” propelled by nothing but “conspiracy theories.” Another former agent voiced disdain for the victims, saying their decisions to be outspoken about controversial issues rendered them undeserving of sympathy.More than one former agent criticized Tang-Wilcox’s leadership, suggesting she was in over her head.

“It wasn’t something every agent wanted to take on,” Tang-Wilcox acknowledged.

By contrast, agents were eager to join the hunt for the Unabomber, the anarchist who authored a 35,000-word anti-technology manifesto and mailed explosives to airline executives, academics, and others. The task force searching for the serial bomber — he killed three and injured 24 — swelled to over 150 full-time personnel, many of them based in the San Francisco office. Thanks to a tip from the killer’s brother, the FBI captured him in 1996.

The years it took federal agents to fully recognize the political nature of the violence against Vietnamese-American journalists were costly.

ProPublicaand Frontline’s examination shows that in 1995, when the FBI finally went to pull together the 30 death threats and claims of credit that agents suspected had been issued by the Front, it realized that 19 of the original documents had either never been collected or been destroyed or lost.

And while FBI records show agents subpoenaed phone records on some 80 people, Tang-Wilcox said the bureau never developed enough detailed information to get a judge to approve a wire-tap. Such setbacks, agents and prosecutors acknowledge, help explain why, even though federal grand juries were convened in the Bay area in the 1980s and again in the 1990s, no indictments related to the violence were handed up.

Johnny Nguyen appeared before one of those grand juries. In the 1980s and early 1990s, according to the FBI, Johnny Nguyen owned a convenience store in Houston and worked in some capacity at a local law firm. He was known around Houston as a successful businessman. He was also a former sergeant in the South Vietnamese infantry and a proud member of the Front. To this day, he says he worships the Front’s founder, Hoang Co Minh.

The FBI, with the help of the Houston Police Department, sought to develop as much information as possible on Johnny Nguyen. One informant told agents that as “chief assassin for the Front’s K-9 group,” Johnny Nguyen had killed Dam Phong, the Houston newspaper publisher, “because he published articles which criticized the Front and its activities.” Other informants, the records show, backed that theory, including a former member of the Front.

Much about the nature of Johnny Nguyen’s grand jury appearance is unknown. The former agents and prosecutors are barred by law from discussing it. But Johnny Nguyen freely admits he testified, and he takes the lack of charges as evidence of his innocence.

After months of searching, ProPublica and Frontline found Johnny Nguyen, now in his 70s, wearing a dark suit at an annual memorial service in Houston for Hoang Co Minh. He said he never knew Dam Phong, much less harmed him. He flatly denied that he was ever a member of K-9.

“Police bullshit,” he said.

Asked if the Front had ever been involved in violence against its critics, Johnny Nguyen said, in both Vietnamese and English, “Never.”

Johnny Nguyen said the FBI’s suspicions that he was a Front assassin are “police bullshit.” (Courtesy of Frontline)

Johnny Nguyen is a proud man. These days, he runs a driving school. And while he acknowledged he needed to renew his own license, he was intent on demonstrating he was no enfeebled senior. At one point, he took off his jacket and shirt and showed off his biceps.

Of those who thought him capable of murder, he said, “I told them, ‘Okay, go and tell the FBI that I’m the K-9. Tell the FBI to lock me up.’ I told them, ‘No proof. No evidence.’ “

“They quiet.”

The FBI’s renewed push to crack the Front in 1995 lasted a couple of years. The bureau would not say when exactly the domestic terror case was formally closed. But the statement the FBI provided in response to our detailed questions about their inquiry could well have been issued 20 years ago:

“These cases were led by experienced FBI professionals who collected evidence and conducted numerous interviews while working closely with Department of Justice attorneys to identify those responsible for the crimes and seek justice for the victims. Despite those efforts, after 15 years of investigation, DOJ and FBI officials concluded that thus far, there is insufficient evidence to pursue prosecution.”

In her interview with ProPublica and Frontline, Tang-Wilcox went further. She expressed regret.

“I do feel badly,” she said. “I was never able to bring someone to justice, to bring closure to those victims’ families.”

With the closing of the federal investigation, the homicide cases — Le Triet and Do Trong Nhan in Virginia, Pham Van Tap in Garden Grove, California, Nguyen Dam Phong in Houston and Duong Trong Lam in San Francisco — were returned to the local police, allowing them to keep hunting for the killers if they so desired.

There doesn’t seem to have been much appetite at the local level to continue the investigations.After months of trying to meet with cold case detectives at the San Francisco Police Department about Duong Trong Lam’s killing, ProPublica and Frontline recently got a call.

The detectives couldn’t talk about the case. They said they had just fished the files out of the archives and started reading them.

Part III: A Second Exile

By 1989, Doan Van Toai had become a prominent commentator on the political affairs of Vietnam, his home country. Toai had witnessed the corruption of South Vietnam’s political leaders, and later suffered first-hand the brutality of the Communist victors after the war. Now, in America, he’d found cause for cautious optimism.

Toai wrote essays for publications including the Wall Street Journal. He’d done a stint as a researcher at Tufts University outside Boston, and launched an advocacy group called the Institute for Democracy in Vietnam. Working with a co-author, he had published a well-received memoir called The Vietnamese Gulag. He gave speeches around the world, promoting the idea of diplomacy with Communist Vietnam.

And then, on a summer morning outside Toai’s house in Fresno, California, a man armed with a .380-caliber pistol shot him. One bullet wrecked Toai’s jaw and destroyed six teeth before exiting beneath his left ear. Another ruined his intestines.

After the shooting, the Vietnamese Organization to Exterminate Communists and Restore the Nation – the name the FBI suspected the Front used as a cover — took credit for the attempted murder of Toai. Toai’s writings had included skeptical takes on the Front, but his brush with death caused him to entirely end his career as a commentator on Vietnam. He gave up public writing. He abandoned the speeches.

In 1989, writer and political activist Doan Van Toai was shot blocks from his house in Fresno, Ca. One bullet shattered his teeth and exited under his ear. (Kendrick Brinson for ProPublica)

“I quit talking,” he said.

The Vietnamese-American victims of the Front’s suspected violence had already experienced the twin calamities of war and displacement before landing in the U.S. Now, in a variety of ways, Toai and other victims had been returned to the life they thought they had left behind, one circumscribed by fear, one less than fully free, one in which brutality went unpunished.

It could feel, said one victim, like a second exile. Even today,  many of those who suffered decades ago are reluctant to talk about their experiences. ProPublica and Frontline set out to talk to as many victims as we could. Toai hadn’t spoken publicly about his shooting for years. Others we spent time with – including a relative of a murdered journalist named Le Triet — hadn’t spoken at all about their grief, frustration and enduring fear.

Some affected by the violence of that era remain resolute in their silence. ProPublica and Frontline arranged an interview with a Vietnamese-American radio host who had been on air during those volatile years. The host ultimately backed out of the interview, sending a text message saying that he was still worried about discussing the period. A prominent writer who’d been targeted for death after lambasting the Front in a book also declined to speak, as did a man who survived a near-fatal shooting. In San Jose, California, a man who had gotten death threats from VOECRN in 1988 was too scared to revisit the incident.

Toai, 43 when he was shot, recovered from his wounds in a hospital room watched over by an armed guard. He was stitched up, and his damaged mouth was fitted for artificial teeth.

But his new American life had been forever altered.

“After that,” Toai said of his unsolved shooting, “I’m thinking this country is not safe.”


Twenty-five years after the murder of Le Triet, the 61-year-old columnist for the Virginia-based magazine called Van Nghe Tien Phong, one of his close relatives would only agree to talk about the killing on the condition that he or she would not be named.

After all, the person said, the authorities have never arrested those responsible. The relative had never spoken publicly about the case and its aftereffects.

Shortly after Triet’s assassination in 1990, Triet’s relative got what they said was a menacing phone call. “The person said, ‘I know where you are. I know who you are. I know where you live. And you don’t know anything about me. So you should watch your back.’” Shaken, the relative bought a pistol and took shooting lessons.

“I cannot forget how I felt in those days. Because I knew the police were in the dark,” the relative said.

Triet, born in Vietnam, had suffered greatly across his life in his homeland. After Ho Chi Minh’s forces took control of northern Vietnam in 1945, they killed Triet’s father and 26-year-old brother by burying them alive. As a 16-year-old boy, Triet was sent to a series of Communist prisons, where he spent roughly three years; during much of that time, his captors tortured him. When his hair grew shaggy, he used a piece of broken glass to cut it.

The emotional damage was deep. In those days, the relative said, Triet “was very angry. Anger is what he had.”

Triet and his family moved south, to Saigon, in 1954. When the city was seized by the Communists in 1975, Triet fled again, this time to the U.S. Triet wound up in the Virginia suburbs outside Washington, D.C., an area that would become a hub for Vietnamese refugees. It was not an easy transition – for nearly a decade he never saw one of his three children, a daughter who remained in Vietnam.

But eventually Triet developed some semblance of a normal life. He got a job as a furnace operator with Arlington County’s Water Pollution Control Division and began writing columns for Tien Phong magazine, which brought him widespread renown within the Vietnamese diaspora.  “Those were his happy years,” said the relative. “He considered himself successful. He lived comfortably.”

In print, Triet could be caustic. His “pen was sharp and he was intelligent,” the relative recalled. “He was annoyed by anything unjust.”

He had initially supported the Front, but had come to believe was misleading its followers and misappropriating donations. Triet was the second Tien Phong employee to be assassinated. Ten months earlier, layout designer Do Trong Nhan was murdered in similar fashion when a gunman squeezed at least eight shots into Nhan’s 1980 Datsun 200-SX as he prepared to drive to work. The shots struck the 56 year old in the face, neck, abdomen, chest, left shoulder and left hand. Police records show the fatal shots were fired from a .380 caliber auto-loading handgun.

After the murders,  Triet’s relative said, the fear was crushing: waking from sleep screaming or sobbing. The relative once had enjoyed going to Tet festivities, Vietnamese-language book signings, performances by Vietnamese-American musicians. The deaths of Le Triet and his wife, and the threatening call that followed, changed all that. The relative  chose to stay away from  those cultural events, effectively banishing themself from the community. The relative moved to a new neighborhood far from the Vietnamese-American enclaves of Northern Virginia and severed nearly all ties to the old life. Among the worries was the relative would somehow get drawn into the dispute that had led to the murders of Triet and Tuyet.

“The joy of our lives was limited unfairly,” the relative said


Nguyen Tu A, fearing for his safety, eventually shuttered his 7,000-circulation California newspaper. (Kendrick Brinson for ProPublica)

Former newspaper publisher Nguyen Tu A – brash, outspoken — was one of the few victims to share his story without hesitation.

During the 1980s, Tu A published the weekly Vietnamese-language newspaper Viet Press. It had a circulation of as much as 7,000. And in its pages, Tu A, much like Toai and Triet, challenged the Front. Days after Toai was shot, Tu A received a communique signed by VOECRN. It was a picture of drops descending into a spreading pool of blood, according to an FBI description. There were four words on the page: “Who is the next?”

“Nguyen Tu A had written an article critical of the Front,” observed an FBI agent in a report, adding that Tu A’s politics were similar to those of Toai – he thought trade and diplomacy between Vietnam and the U.S. could liberalize the regime.

Tu A, who lives in Westminster, California, shuttered the paper after less than five years of publishing; more lastingly, the threats forced him to live in a near constant state of wariness. Looking back, that state of suspicion was crystallized for him by a strange phone call he has never been able to expunge from his memory.

It was about 9 p.m. one night, he said, when an unidentified man called him with urgent news: your brother has been in a car accident and been taken to a nearby hospital. Tu A, the caller said, needed to come to the hospital as quickly as possible. Suspicious, Tu A contacted the police. He learned that his brother hadn’t been in a crash, wasn’t injured and wasn’t at the hospital.

Tu A didn’t go anywhere.

“It was a trap,” he said.

Shrewd? Paranoid? Tu A isn’t sure what to make of his choice. It’s just another small, unnerving uncertainty in an unsolved domestic terrorism case.


Toai has always insisted he doesn’t know who shot him. That’s what he told the cops back in 1989 and that’s what he told ProPublica and Frontline during a series of interviews this year, both on camera and off. He told us he long ago gave up on the idea of ever seeing the man who shot him stand trial.

FBI records, though, show agents thought the Front was possibly behind the attack. One informant told FBI agents he’d been present during a Front chapter meeting when a leader informed the assembled members that the organization was responsible for the shooting, bureau documents indicate. The chapter leader revealed that Toai “had been punished by the Front” for his writings, the informant said.

Toai had grown up in a Mekong Delta village called Rach Ranh. His mother farmed rice; his father, like many men of his generation, fought to push the French colonialists out of Vietnam.

Doan Van Toai’s memoir, “Vietnamese Gulag,” chronicled his life and imprisonment in his home country. (Kendrick Brinson for ProPublica)

“It was a blessed land. Rice grew well in the rich, alluvial soil,” Toai wrote in Vietnamese Gulag, which was co-authored by David Chanoff. “Fruit abounded and was available for the picking.” As a child he caught fish with his bare hands.

As a young man, Toai moved to the big city – Saigon – and eventually went to work as a branch manager for a bank. The position gave him a close-up view of the culture of bribery and kickbacks plaguing the government in the south.

And so when the Communists took control of the south in 1975, Toai was hopeful. Then 30 years old, with an easy smile and hair worthy of a Kennedy, Toai thought the new regime might represent an antidote to corruption. He took a job on the Revolutionary Finance Committee, which would overhaul the financial system in the territory the Communists now controlled.

But within two months, police had tossed him into a jail cell, a 12-by-30 foot box with some 40 other men. Toai says his imprisonment came after he balked at plans to confiscate private property from small business owners and farmers.

Newspaper clippings capture Doan Van Toai’s years as an essayist and speaker on the future of his homeland, Vietnam. (Kendrick Brinson for ProPublica)

Conditions were beyond grim. He remembers his jailers mixing sand into his daily serving of rice, making it nearly inedible. The sand, his captors told him, was so he would think of his mistakes while he ate. Day after day, Toai and the other inmates had to write up autobiographical narratives so they could be educated about the many misdeeds they’d committed throughout their lives. Deaths due to a lack of medical care were common.

Finally, after 28 months in captivity, Toai strode out of prison. He never got a concrete explanation for why he’d been imprisoned or why he’d been released. He fled Vietnam, and wound up in America with his wife and three children.

While living in the U.S., Toai focused on his organization, the Institute for Democracy in Vietnam, which sought to gradually transform his homeland into a more open society. The institute was backed by a cast of Democratic and Republican politicians, including Arizona Sen. John McCain, with whom he became close. For Toai, the goal was to “use the peaceful way and education and training to help the Vietnamese Communists to change,” he recalled. He saw a major opportunity during the late 1980s when Vietnam’s major patron, the Soviet Union, began to democratize in the era of glasnost and perestroika.

Then he got shot in the face.

In the wake of the shooting, a deep sense of disillusionment settled over Toai. America’s much-vaunted freedoms – liberties he had sought out after his imprisonment — now seemed more like platitudes than reality. During an interview in the kitchen of his home in Southern California, Toai’s disappointment was still raw.

“This so-called freedom of the press,” he said, was “not really freedom at all.”

Toai shuffled out of the public eye, abandoned his advocacy and writing. Today, Toai leads a very low-profile life. He heads a small for-profit college that offers training for people looking to run restaurants or become paralegals. As a professional, he goes by an Americanized version of his name, a decision in part meant to further obscure his past. And he has kept that amended name out of the headlines.

Asked why he’d chosen to speak with ProPublica and Frontline, he joked: “Now I’m 70 years old and I don’t care.”

A Note on Names

We’ve tried to render names as the people in the story prefer. Vietnamese names are generally given in the Vietnamese fashion: family name first, middle, and given name. For example, Duong Trong Lam. Vietnamese Americans who typically prefer ordering their names in the opposite way are referred to in that manner.

Additional reporting by Richard Rowley of Frontline. Design and production by David Sleight, Hannah Birch and Emily Martinez. Illustrations by Matt Rota.


author photoA.C. Thompson covers criminal justice issues for ProPublica. He has been a reporter for 12 years, mostly in the San Francisco Bay area.

==

Unsolved Murders: A Vietnam Battle Still Being Fought in This Country

Posted by Michael Getler on Nov 19, 2015 at 12:58 pm

On Nov. 3, PBS’s venerable Frontline investigative series, in conjunction with ProPublica—another prize-winning, independent investigative organization—presented a one-hour broadcast, accompanied by extensive online material, titled “Terror in Little Saigon.”

The program takes a fresh look into the murders, between 1981 and 1990, of five Vietnamese-American journalists who worked for small-circulation, Vietnamese-language publications in California, Texas and Virginia that serve several of the refugee communities that formed in this country after the fall of Saigon in 1975. None of those murders has ever been prosecuted or solved.

And, as Frontline and ProPublica put in their press release, there was “another common thread: Many of those publications had criticized a prominent, anti-Communist organization called the National Front for the Liberation of Vietnam—or, ‘The Front’—whose ultimate goal was to restart the Vietnam War.” The program asks, and attempts to answer: “Who was responsible for this reign of terror—and why has that question gone unanswered for so long?”

http://player.pbs.org/partnerplayer/UZydmp2WC-FhqrLTPMRa9g==/?endscreen=false&end=0&autoplay=false&start=0&topbar=true

The thrust of the answers provided by journalist A.C. Thompson, who also narrates the broadcast and, along with director Richard Rowley, spent two years re-investigating these cases, is, as Thompson put it in the film: “…by now, I’d seen enough documents and interviewed enough former Front members to know the group had a death squad” which, he reports, was designated “K-9.”

Along the way, Thompson reports on lackadaisical, or worse, police work at the local level and fear in the Vietnamese refugee communities as factors inhibiting convictions. But he also reports on an FBI investigation whose files, he says, “reveal a nationwide reign of terror—seven murders and dozens of attacks, many targeting journalists who were critical of the Front.” But prosecutors were never able to bring a case and the FBI closed its investigation in the late 1990s.

There is a lot more to this program, including a tantalizing link between a former Front leader and a well-known former U.S. government official.

The program, not surprisingly, has also caused something of an uproar in the Vietnamese-American community and has produced conflicting views within local Vietnamese communities in this country and dueling petitions on the website Change.org, which hosts sponsored petition campaigns.

Re-Open the Investigation

One petition, with more than 500 signers thus far and citing the new PBS documentary and an earlier 1994 report by the Committee to Protect Journalists, calls on the U.S. Department of Justice to reopen the investigation.

It claims, in part: “…their deaths appear to be political assassinations that likely would have generated much more attention had the victims been members of the mainstream press. Unfortunately but not surprisingly, the police investigation was stymied by a lack of cooperation from the refugee community due to fear of reprisals, language barriers and a general distrust of the government. Without solid leads and prosecutable evidence, their files were eventually closed and have remained so to this day.

“As time goes on the number of credible witnesses will only decrease. Therefore, it is important that the Department act quickly. The diaspora community today is very different from that of the 1990’s. Vietnamese immigrants have been firmly integrated into mainstream society; their attitudes toward the rule of law and freedom of the press have matured significantly.”

No, Investigate Frontline and ProPublica Instead

The larger petition, signed by more than 1,900 people so far and calling for an ombudsman investigation, is highly critical of the journalism upon which the program is based. The petition is based on a statement by Viet Tan, or the Vietnam Reform Party, a political organization “founded by many of the original members of the National United Front for the Liberation of Vietnam, the group the FBI suspected to be behind the murders,” as OC Weekly reported and as the program maintains.

What follows now are abbreviated key challenges raised by Viet Tan and the response by Frontline/ProPublica. Go to the links to read the full statements, which contain some other aspects. My thoughts are toward the bottom of this very long posting.

Complaint, in Part, from Viet Tan Spokesman Duy Hoang

I recognize the noble endeavor of the reporting team to shed light on the unsolved murders of Vietnamese American journalists. But you cannot solve one injustice — the absolutely intolerable killing of journalists in the 1980s — by creating another injustice. While it makes for a gripping production, the narrative of this investigative report is flawed…Mat Tran (referred to as “the Front” in your program) never had a policy to use violence to silence critics. The organization never had a death squad nor a kill list. Mat Tran was founded by a coalition of Vietnamese groups in the diaspora and from inside Vietnam…The goal was to mobilize the people of Vietnam in a grassroots struggle for political liberation…This investigative report is built on theories and misrepresentations.

Reliance on hearsay and so-called new evidence

The promotional materials claim that five former “Front” members implicated the organization for murder. But of the five former members interviewed, the only person who claims that “the Front” had engaged in murder is an anonymous source…The program then draws conclusions from the other four sources, passing hearsay off as fact.

  • Nguyen Dang Khoa stated clearly on-air that he did not know anything about a K-9. His denial is audible in Vietnamese but not translated on-air.
  • Tran Van Be Tu was briefly a member of Mat Tran but expelled in 1984 for his extreme views. His responses about K-9 are the unsubstantiated claims of a person who was never part of K-9. Thompson asks him: “Dam Phong’s family think that Dam Phong is criticizing the Front, and that got him killed. Does that sound accurate to you?” Tran Van Be Tu’s answer is hearsay: “That’s what I heard, you know.”
  • “Johnny” Nguyen Van Xung consistently maintains that he is not aware of any involvement by “the Front” in the killing of critics.
  • Nguyen Xuan Nghia repeatedly denies the accusations of violence despite A.C. Thompson’s efforts to “pin him down” over several hours of interviews. The web story purports that Nghia, speaking off camera, was aware of individuals in “the Front” who considered violence. Nguyen Xuan Nghia has subsequently stated that he was misrepresented.

The report alleges that “the Front” pursued a policy of violence against critics, yet not a single document by Mat Tran ordering attacks could be found or shown.

The web story states that investigators “believed the Front also mailed out communiqués claiming responsibility for the crimes.” But the only “communiqué” was signed by a different group called VOECRN. The story also states that the FBI “theorized” a linkage between VOECRN and “the Front.” Yet this theory, unsupported by any evidence, is accepted as truth by the reporting team. Neither this program, nor the FBI, has produced evidence that Mat Tran committed these crimes.

Reality of the K-9 unit

The program alleges “the Front” operated an assassination squad, made up of members from each chapter. The report does not present a single piece of evidence, document, order, or corroborated fact to support this claim. Thompson does not seem to understand or willfully ignores the origin of the name of the unit, K-9, leaving viewers to make their own associations with a loaded term in American English.

Preconceived narrative of this program

This ill-founded narrative confidently claims that “the Front’s” “ultimate goal was to restart the Vietnam War.” In the story, Vietnamese patriots are relegated to being vengeful veterans motivated by a loss of social status. This is a gross misrepresentation of the motivations of so many activists. This dismissive portrayal of Vietnamese Americans permeates the reporting and demonizes individuals who want to see a free Vietnam.

The narrative is particularly forced if one considers that the first of the five murdered journalists, Duong Trong Lam, was killed in July 1981. “The Front” did not become active in the U.S. until 1982. Nguyen Xuan Nghia—a “top brass ‘Front’ member” featured in the documentary—denies allegations of the killings. Still Thompson narrates: “Nghia was hard to pin down, but by now I’d seen enough documents and interviewed enough former Front members to know the group had a death squad.”

This investigative piece did not find justice for the Vietnamese-American journalists who were killed in the 1980s. What the report satisfies is a preconceived narrative that the Vietnamese-American community was terrorized by anti-communist extremists. This is not the community that many Vietnamese Americans would recall. This caricature is insulting to our community while facilitating the false depiction of a “trail of terror” implicating a prominent anti-communist organization of the time.

In a video posted on ProPublica’s YouTube channel, A.C. Thompson summed it up himself: “All these crimes remain unsolved, 30 some years later. We don’t know for sure who did these crimes.” Despite Thompson’s admission, you aired a program and published an article that assigned direct responsibility for the killing of five Vietnamese-American journalists.

FRONTLINE and ProPublica Respond

FRONTLINE’s film, Terror in Little Saigon, and the accompanying ProPublica article, revisited a painful chapter in the Vietnamese-American experience. Since publication, we have heard from many viewers and readers who expressed deep gratitude for our reporting on the murders of five Vietnamese-American journalists and a broader pattern of violence within the refugee communities that grew up in America after the Vietnam War. The film and article showed that the FBI came to believe that an organization started by former South Vietnamese military officers, the National United Front for the Liberation of Vietnam, was linked to the violence.

Over the last week, we have also heard criticisms, in particular from a Vietnamese-American advocacy group called Viet Tan. Viet Tan, whose founders were leaders of the National United Front, has asserted that our reporting failed to prove the connection between the organization and the violence, and was, in certain respects, culturally insulting to Vietnamese Americans. Viet Tan maintains that the National United Front, known most commonly as the Front, was a group committed to fostering political change in Vietnam, and that it has been the target of rumors and false allegations for years.

ProPublica and FRONTLINE’s reporting included an unprecedented examination of the local police and the FBI investigations into the murders in California, Texas and Virginia. The police and FBI files had been secret for decades until we obtained them through the Freedom of Information Act. Now the American public, including the Vietnamese-American community, can begin to assess the substance and shortcomings of years of investigation… Those investigative files show that FBI agents were persuaded that the Front was behind a campaign of murder, arson and beatings, and they capture the frustration of investigators in never managing to bring any of the perpetrators to justice. As well, five former leaders of the organization told us the group had run its own assassination unit to deal with its critics or suspected Communists.

Viet Tan has also asserted that one or more former Front members who appeared in the film and article were either misquoted or somehow otherwise misrepresented. No one featured in the film or article has contacted us making such a claim. Viet Tan says that one former Front leader, Nguyen Xuan Nghia, now insists he never told our reporter, A.C. Thompson, and director, Richard Rowley, that he had been in a meeting with Front members who talked about killing a newspaper publisher. We would be happy to respond directly to Nghia should he want to raise an objection with us.

Viet Tan says that the Front never ran an assassination unit. The FBI’s files, however, are laden with discussions of the Front and the unit, known as K-9 — its suspected members and its catalogue of victims. These entries were built on in part accounts from former members of the Front. Katherine Tang-Wilcox, a retired FBI special agent who helped run the investigation of the Front, said it plainly, in the film and in the article: “K-9 was established as the assassination arm of the Front.”

…ProPublica and FRONTLINE followed the reporting where it took us. Where it took us over and over again was to the Front. We in no way sought to demonize Vietnamese refugees, and the profound hardships they endured both during the war and in the exodus after. We exposed the work of extremists, and the facts are the facts: Although there may have been other aspects to the Front, it was founded with the express mission of toppling the Communist regime in Hanoi, and it raised money in the U.S. to mount such an effort. It created a makeshift fighting force and tried three times to get inside Vietnam. That such an effort would have held appeal for many displaced and traumatized refugees from a lost war is no surprise. It just happened to violate American law.

It’s worth noting that we spent time with veterans of the former South Vietnamese military during the course of our reporting, at the cemetery on Memorial Day, at cafes, at their homes, and we are grateful to them for sharing their time with us. Two associate producers on the project, filmmaker Tony Nguyen and Jimmy Tong Nguyen, a translator and veteran of the Army of the Republic of Vietnam, helped in our reporting and our understanding of the appropriate historical context and cultural sensitivity…

The story of a long-forgotten and unsolved spate of politically motivated murders and attacks may not have been the story Viet Tan wanted published nationwide, and indeed it is a grim, unresolved chapter in a vibrant community’s rich history. But that is the story told by documents, investigators and interviews in the Vietnamese-American community itself…We hope the reporting we’ve done can now lead to a break in these long cold cases. There is no statute of limitations on murder, and as Tang-Wilcox, the retired FBI agent, said, “Somebody knows who’s responsible for each and every one of these acts.”

My Thoughts

I have a lot of them regarding this program and controversy. It is not possible for me to investigate or re-report a two-year-long investigation that spans several states and two countries. But, having spent a fair amount of time with the material that was presented to viewers in the actual broadcast, and also with the accompanying online material, and having read the critiques and responses, asked some questions of my own, and also contacted some former associates of mine in Vietnam from periods when I was there as a reporter in 1965 and 1972, here’s where I come out:

First, this was an important program, a real public service that calls attention to and brings back into focus serious crimes that for a variety of reasons, many of which the program properly questions, were never prosecuted. The program ends with a statement from the FBI to Thompson saying that after 15 years of investigation, the Bureau and the Department of Justice concluded that “thus far there is insufficient evidence to pursue prosecution.” Maybe there were other factors involved. And these murders of journalists certainly seem to be crimes against freedom of expression as well as the individuals. This was also a dogged reporting effort by journalist A.C. Thompson.

The ‘But’ Factor

But, as readers of this column know by now, there is (almost) always a “but” in an ombudsman’s column.

I am going to deal here primarily with the television presentation because that was the main event; that’s what people watch. That’s what people are responding to. Whether some of them then go to the online material is impossible to know.  The online material, which is referenced briefly at the end of the broadcast, is supplemental and has more detail about the FBI files than is in the broadcast. Some of the material is very, very long. The accompanying online article by Thompson, for example, which is the main online component, is 63-pages.

Tang-Wilcox Is the Key

My sense is that the broad thrust of this broadcast is accurate, in part because of the high quality reputations and track records of Frontline, ProPublica and Thompson.

But much more important—in fact, crucially important in terms of credibility—is the on-camera interview and statements of retired FBI Special Agent Katherine Tang-Wilcox. If it were not for Tang-Wilcox, I think this broadcast’s focus on the murders of the journalists—and all the on-air interviews with alleged Vietnamese friends, suspects, former Front members and informers, plus the reference by Thompson to another former top front leader whose name could not be revealed but who is “certain” that K9 killed the journalists in San Francisco and Houston—would not have stood up very well against the scrutiny it is getting.

Here is what Tang-Wilcox said under questioning: “K9 was established as the assassination arm of the Front to take care of the people who either represented a threat to them and their anti-communist movement, or were viewed as being communist.” As for VOECRN, she said: “I’m more inclined to believe that VOECRN was just a name given by either the Front leadership or K9 to take responsibility—for the actions.”

She goes on to say: “We never got enough information at the time because people were still so afraid to really pin down who was in K9. I do think that, particularly with [publisher] Nguyen Dam Phong in Houston, there is a distinct belief on my part that the Front was responsible…There were no other motives developed, other than the articles he was publishing. And then the way the murder was conducted—the casings were picked up and collected…It was an assassination.”

Tang-Wilcox says she feels “badly I was never, ever able to bring someone to justice, to bring closure…there was more than just me trying to work these cases.” Yes, she says in response to Thompson’s question, these cases should be reopened “if new information is developed. Somebody knows who’s responsible for each and every one of these acts.”

The Armitage Factor

Another fascinating segment of the program that seems to bear re-opening or at least further examination, deals with the Front’s alleged leader based in Thailand, Hoang Co Minh, and the disclosure by Thompson that in Minh’s application for U.S. citizenship, “a surprising name shows up, Richard Armitage, [then] a top Pentagon official” and that documents show “the Pentagon asked for Hoang Co Minh’s naturalization to be expedited.”

The flaws that I felt weakened the program’s presentation were as follows. A damning interview with an “old friend” of the slain publisher is anonymous. Other former Front leaders say about the killings such things as: “I don’t hear but somebody told me…I don’t want to point the finger…that’s what I heard.” Others denied involvement. A former Los Angeles Times reporter says “there was something close to a consensus…there were people who thought.” All that may seem natural for an investigation such as this, but it doesn’t add much credibility to a story that was inconclusive at the outset.

Less than half-way through the program, Thompson says: “But after countless meetings, a handful of former Front leaders confirm the suspicions in the FBI files, that K9 was a secret unit the Front used to target its enemies.”

Where does that come from? What is the basis for that claim about former Front leaders confirming this? At that point, the only people who have said this on the program are the anonymous “old friend” and former FBI Special Agent Tang-Wilcox. At the end of the program, Thompson tells the son of the murdered publisher that: “The Front had a death squad. It was called K9. Members of the group are telling us that K9 killed your father.” That may be true, and as a viewer that’s what you think is true. But it seemed to me not to be nailed down in the broadcast with respect to what “members of the group” had been saying on air.

More Response

When I asked the producers my “where does that come from” question, here’s what they said:

“Although some former Front members were identified in the film and article, such as Tran Van Be Tu, we agreed not to identify most of the former leaders referred to above; they feared they would be endangering themselves as well as exposing themselves to possible prosecution. We know who they are, and the information they provided corresponds to the documents and other interviews. As we reported, the FBI files show that numerous people told agents that K-9 was a unit of the Front that targeted its enemies, and so did other interviewees in our film and article, including Tran Van Be Tu and Dam Phong’s friend. The FBI files go into detail on K-9’s likely assassins, possible leaders, and agents refer to K-9 as the enforcement branch of the Front. We reference these files multiple times in the film and one of the lead agents on the case, speaking publicly for the first time, could not have spoken to this question more directly, saying ‘K-9 was established as the assassination arm of the Front.’”

The FBI Files

Thompson, to his credit, succeeded in getting FBI files released under a Freedom of Information Act request. There are glimpses of words shown on the screen but mostly blank or redacted pages are shown. References to material from the FBI files play some role in the broadcast. But the accompanying online material, especially the long article written by Thompson, is actually much more detailed about the files and brings more credibility to the broad theme of the program. Why more of this was not actually used on the broadcast seems strange to me.

Thompson is also the narrator of his own story and, as such, at times it takes on the sense of a personal crusade and apology, not just for the slain journalists, “my colleagues” as he calls them, but, as he also says, for the English language media that failed the victim’s families.

Frontline?

That’s clearly a deeply-felt sentiment but I would add one closing thought about this program and, actually, another Frontline program that aired last month on the battle over immigration in Congress. Both of these programs were not the traditional Frontline presentations. Both were done in collaboration with another organization. Vietnam was done with ProPublica. The immigration program, a two-hour affair, was done in collaboration with another PBS series, Independent Lens.

One result is that the traditional and iconic voice and role of the Frontline narrator was missing. I thought, as a longtime viewer of Frontline, that a narrator other than the reporter, Thompson, would have helped the Vietnam program substantially, putting things in more context and with more distance between reporter and theme so that it would be more clear what was actually new and verifiable on the air and elsewhere, and that the crusade and personal focus aspects would not be so prominent and, in a sense, distracting.

In the immigration program, the film’s directors were the narrators, and I thought at the time and as a viewer, that also did not work; the narration seemed to me far less helpful than it was in traditional Frontline formats. I also thought the program did not have the presentation skills of the typical Frontline, with a number of jumpy, hard-to-watch, hand-held camera scenes, too much insider chit-chat and seemingly endless films, shot from behind, of Rep. Louis Gutierrez (D-Ill.) walking down Congressional corridors with aides.

Posted on Nov. 19, 2015 at 3:58 p.m.

Advertisements