http://vodlocker.com/embed-jzdbfkof7cwl-640×360.html

Xem Phim LOVE STORY

Người ta thường tin rằng ở mỗi tuổi, mỗi đoạn đời nào đó, một người sẽ dành dụm một vài đoạn thời gian để nhìn lại những chặng đường đã qua của mình.

Điều này có thể đúng hay cũng có thể  sai, cũng tùy vào mỗi cá tính hay quan niệm sống. Chẳng hạn như những kẻ từng tham gia quân đội làm những tên giết mướn sát nhân cho “đại nghĩa” thường chọn một đoạn đời để nhớ về khẩu súng, chiếc quân xa, hay những con số phóng đại về nạn nhân của nó.

Với Tôi, những lúc nghỉ ngơi vẫn thường hay tự bắt mình tạm gác bỏ những suy nghĩ “chính trị thời cuộc” để nhớ lẩn quẩn đủ thứ những chuyện đã qua. Có những lúc nghỉ ngơi, lần mò nghe lại những bản nhạc mình từng một thời yêu thích, từng có một vài ấn dấu san sẻ một lần với ai đó . Tôi nhớ cũng đã từng san sẻ cùng mọi người đâu đó.

Hôm nay bất chợt thảnh thơi, lần mò đi tìm một chút kỷ niệm thời đạp xe chở nhau đi xem phim. Bỗng nhớ đến  “Love Story”.

Có lẽ phim “Love Story” là một trong vài phim Mỹ đến Việt Nam, không chỉ tạo ấn tượng mà còn tạo một nét thời thượng nơi lớp “lóc chóc” thời 1970. Cái thời tiếng Anh lõm chỏm- nghe chữ được thì ít chữ mất thì nhiều, mà đọc phụ đề thời “tiền sử” mỏi cả mắt vì nó tiệp mầu trắng màn ảnh chứ chưa có mầu vàng viền đen như bây giờ.

Xem phim “tình cảm Âu Mỹ” đối với những xã hội Á Châu là cả một “bầu trời” mới, hoàn toàn khác, nếu không muốn nói là “kinh hoàng!!!”. Cũng “may” là lũ lóc chóc Việt đi xem cho “có phong trào” nhiều hơn là đủ nhận thức để “thưởng thức” nội dung hàm ý của nó. Và hệ quả của những cuộc “kháo chuyện” sau phim cũng chỉ nằm ở viền áo, mái tóc, mắt môi tài tử mà thôi, chứ không thấy sâu được tính phản kháng cách mạng , sức chuyển hóa của nó, hay cái “tính Mỹ mới” trong “nước mắt yêu đương” của cặp tình nhân “rất Mỹ” này!

Thập niên 1970s, xã hội Âu Mỹ, đặc biệt Mỹ đang thay đổi cường đột, không chỉ vì cuộc chiến tại Việt Nam, mà chính tự thân nó là cả một tính năng động chuyển hóa thật nhanh không ngừng nghỉ. Cao trào Hippy với WoodStock là một cao điểm thay đổi gần như toàn diện “văn hóa truyền thống Mỹ”, thì Love Story chỉ là một viên thuốc an thần loại nhẹ..nhưng cực kỳ ăn khách lạ lùng!

Nước Mỹ , hệ thống nhà nước Mỹ bạo ngược tinh vi hơn bất kỳ nhà nước nào khác; và  dân Mỹ nó năng động chuyển hóa cũng “lạ lùng” không như bất kể một xã hội nào.

Thí dụ, Mỹ là nước đầu tiên chịu tiếng “thất trận” tại cuộc chiến Việt Nam dù thật sự không thua, vì chính sự can đảm sáng suốt của chính người dân họ đánh bại nhà nước họ.

Cả hai bên phía Mỹ và Việt (cộng) hàng năm đều  tưởng niệm ngày Viêt chiến thắng Mỹ, và Mỹ bại trận v.v  Sự thật Mỹ không BẠI TRẬN mà bỏ cuộc chơi -cuộc toan tính của nó nửa chừng xuân – không đạt được mục tiêu theo dự định ban đầu, chứ không phải bị đánh bại như Pháp tại Điện Biên Phủ. Mỹ rút quân bỏ cuộc chơi- thay ván cờ qua hướng khác- không phải bởi vì “nhân dân” Việt (cộng) anh hùng, hay lính Tầu, vũ khí Nga mạnh, mà chính vì người dân Mỹ, đặc biệt ngay chính giới quân lính tMỹ tham gia phong trào chống chiến tranh đông đảo mạnh mẽ – khi chính họ KHÔNG THẤY ĐƯỢC Ý NGHĨA VÀ LÝ CỚ CHÍNH ĐÁNG NÀO CHO CUỘC CHIẾN VIỄN CHINH ĐÓ. Đó là lý do tại sao việc tham chiến của Mỹ chính thức chấm dứt năm 1973 với cuộc ký kết ĐÌNH CHIẾN và chính thức hạ kỳ bắt tay vui vẻ giữa quân Mỹ và Việt (cộng) 1973.

Và thật sự , rõ ràng từ  sau hiệp ước đình chiến Paris- 1973-1975 – hai năm còn lại chỉ là cuộc THANH TOÁN NỘI BỘ của đám dân Viêt Nam với nhau. Một cuộc NỘI CHIẾN TOÀN DIỆN và đúng nghĩa nhất (Nga Tầu và Mỹ đã bày cuộc chơi mới với nhau từ 1971 với chuyến đi bí mật của Kissinger đến Bắc Kinh). NgụyVNCH bỏ chạy và Phỉ VNDCCH chiến thắng.

Một cách ngắn gọn, cuộc chiến Việt Nam chấm dứt là do cao trào chống chiến tranh của dân Mỹ chiến thắng nhà nước tội phạm của họ- từ vụ “hồ sơ ngũ giác đài” cho đến khi Nixon phải từ chức 1974. “Mỹ” không thực hiện được các mục tiêu đề ra, phải bỏ cuộc nửa chừng, và như vậy được coi như là “thua”! Và  cả dân Mẽo, báo chí,  lẫn nhà nước Mỹ đều chấp nhận “thua” kiểu Mỹ như vậy!

Thật “lạ lùng”! (Cho nên khi đám Mỹ ngồi chung máy bay với Tôi nó “ngớ ngẩn” khen “dân Việt mày anh hùng đánh bại Mỹ tao”, Tôi vẫn ngượng chín người mà chỉ đành nhún vai không dám mở lời “nhận” hay “chối!” vì ngầm hiểu  một cách nào đó nó nói xỏ mình…Giả sử như đám Pháp nó “gầm gừ” chưa muốn nhắc đến “chuyện Điện Biên” thì Tôi cũng đã nhắc cho họ biết là quân Pháp của nó BẠI TRẬN tại Việt Nam, vì đám thực dân tối dạ không thức thời của nó. Hoặc nó bảo cái đám dân miền Nam quân ngụy mày vừa ngu vừa ngục, tối dạ lại hèn, và cả cái đám Việt nhà mày phí 20 năm với 3-5 triệu nhân mạng -mà chưa sáng mắt ra thấy cái ngu của mình v.v thì mình có cớ thành thật bắt tay khen nó nói đúng thật lòng.

Trong bối cảnh chống chiến tranh gần như hàng ngày, lính Mỹ bắn chết sinh viên biểu tình, phong trào dân quyền da đen v.v chiếm hầu hết các trang nhất của báo chí… Thế mà phim tình cảm yêu đương “giầu nghèo” phá truyền thống” và  “rớt nước mắt” (tearjerker) Love Story lại ăn khách (vốn chỉ có 2 Triệu 2 mỹ kim- nhưng thâu vào đến hơn 106 triệu mỹ kim chỉ riêng trong nước Mỹ và vòng quanh thế giới thêm 30 triệu nữa! (http://www.the-numbers.com/movie/Love-Story#tab=summary)

Phải chăng cái đám Mỹ, nhờ là tạp chủng nên chúng tiêu hóa mọi thứ đều nhanh gọn như tiêu thụ hàng hóa “fastfood”? Hay là chính người Mỹ, thanh niên Mỹ, lúc đó đã thấy được và cảm kích sự phản kháng của họ đang kết liễu giá trị truyển thống gia tô Mỹ -nhưng nhẹ nhàng không mạnh bạo như Woodstock trong Love Story?

Mời quí vị xem lại Love Story, giải trí  và tự kết luận vậy! Và đây là cái thói quen lẩn thẩn nhìn lại một vài cố sự vớ vẩn của mình khi có dịp nghỉ ngơi thư giãn!

NKPTC

(cập nhật 14-4-2017)THÔNG TIN PHỤ CHÚ THAM KHẢO:

SOURCES: Credit: Capt. Marshal Hanson, USNR (Ret.) and Capt. Scott Beaton, Statistical Source

The following information is presented “as is” as a public service.

 • 9,087,000 military personnel served on active duty during the official Vietnam era from August 5, 1964 to May 7, 1975.

 • 2,709,918 Americans served in uniform in Vietnam.

 • Vietnam Veterans represented 9.7% of their generation.

 • 240 men were awarded the Medal of Honor during the Vietnam War.

 • The first man to die in Vietnam was James Davis, in 1961. He was with the 509th Radio Research Station. Davis Station in Saigon was named for him.

 • 58,148 were killed in Vietnam.

 • 75,000 were severely disabled.

 • 23,214 were 100% disabled.

 • 5,283 lost limbs.

 • 1,081 sustained multiple amputations.

 • Of those killed, 61% were younger than 21.

 • 11,465 of those killed were younger than 20 years old.

 • Of those killed, 17,539 were married.

 • Average age of men killed: 23.1 years.

 • Five men killed in Vietnam were only 16 years old.

 • The oldest man killed was 62 years old.

 • As of April 14, 2017, there are 1,611 Americans still unaccounted for from the Vietnam War across Vietnam( 1,258), Laos(297), Cambodia(49), and China(7).

 • 97% of Vietnam Veterans were honorably discharged.

 • 91% of Vietnam Veterans say they are glad they served.

 • 74% say they would serve again, even knowing the outcome.

 • Vietnam veterans have a lower unemployment rate than the same non-vet age groups.

 • Vietnam veterans’ personal income exceeds that of our non-veteran age group by more than 18 percent.

 • 87% of Americans hold Vietnam Veterans in high esteem.

 • There is no difference in drug usage between Vietnam Veterans and non-Vietnam Veterans of the same age group (Source: Veterans Administration Study).

 • Vietnam Veterans are less likely to be in prison – only one-half of one percent of Vietnam Veterans have been jailed for crimes.

 • 85% of Vietnam Veterans made successful transitions to civilian life.

Common Vietnam War Myths Dispelled:

Myth: Common belief is that most Vietnam veterans were drafted.
Fact: 2/3 of the men who served in Vietnam were volunteers. 2/3 of the men who served in World War II were drafted. Approximately 70% of those killed in Vietnam were volunteers.

Myth: The media have reported that suicides among Vietnam veterans range from 50,000 to 100,000 – 6 to 11 times the non-Vietnam veteran population.
Fact: Mortality studies show that 9,000 is a better estimate. “The CDC Vietnam Experience Study Mortality Assessment showed that during the first 5 years after discharge, deaths from suicide were 1.7 times more likely among Vietnam veterans than non-Vietnam veterans. After that initial post-service period, Vietnam veterans were no more likely to die from suicide than non-Vietnam veterans. In fact, after the 5-year post-service period, the rate of suicides is less in the Vietnam veterans’ group.

Myth: Common belief is that a disproportionate number of blacks were killed in the Vietnam War.
Fact: 86% of the men who died in Vietnam were Caucasians, 12.5% were black, 1.2% were other races. Sociologists Charles C. Moskos and John Sibley Butler, in their recently published book “All That We Can Be,” said they analyzed the claim that blacks were used like cannon fodder during Vietnam “and can report definitely that this charge is untrue. Black fatalities amounted to 12 percent of all Americans killed in Southeast Asia, a figure proportional to the number of blacks in the U.S. population at the time and slightly lower than the proportion of blacks in the Army at the close of the war.”

Myth: Common belief is that the war was fought largely by the poor and uneducated.
Fact: Servicemen who went to Vietnam from well-to-do areas had a slightly elevated risk of dying because they were more likely to be pilots or infantry officers. Vietnam Veterans were the best educated forces our nation had ever sent into combat. 79% had a high school education or better.

Myth: The common belief is the average age of an infantryman fighting in Vietnam was 19.
Fact: Assuming KIAs accurately represented age groups serving in Vietnam, the average age of an infantryman (MOS 11B) serving in Vietnam to be 19 years old is a myth, it is actually 22. None of the enlisted grades have an average age of less than 20. The average man who fought in World War II was 26 years of age.

Myth: The common belief is that the domino theory was proved false.
Fact: The domino theory was accurate. The ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) countries, Philippines, Indonesia, Malaysia, Singapore and Thailand stayed free of Communism because of the U.S. commitment to Vietnam. The Indonesians threw the Soviets out in 1966 because of America’s commitment in Vietnam. Without that commitment, Communism would have swept all the way to the Malacca Straits that is south of Singapore and of great strategic importance to the free world. If you ask people who live in these countries that won the war in Vietnam, they have a different opinion from the American news media. The Vietnam War was the turning point for Communism.

Myth: The common belief is that the fighting in Vietnam was not as intense as in World War II.
Fact: The average infantryman in the South Pacific during World War II saw about 40 days of combat in four years. The average infantryman in Vietnam saw about 240 days of combat in one year thanks to the mobility of the helicopter. One out of every 10 Americans who served in Vietnam was a casualty. 58,148 were killed and 304,000 wounded out of 2.7 million who served. Although the percent that died is similar to other wars, amputations or crippling wounds were 300 percent higher than in World War II. 75,000 Vietnam veterans are severely disabled. MEDEVAC helicopters flew nearly 500,000 missions. Over 900,000 patients were airlifted (nearly half were American). The average time lapse between wounding to hospitalization was less than one hour. As a result, less than one percent of all Americans wounded, who survived the first 24 hours, died. The helicopter provided unprecedented mobility. Without the helicopter it would have taken three times as many troops to secure the 800 mile border with Cambodia and Laos (the politicians thought the Geneva Conventions of 1954 and the Geneva Accords or 1962 would secure the border).

Myth: Kim Phuc, the little nine year old Vietnamese girl running naked from the napalm strike near Trang Bang on 8 June 1972 (shown a million times on American television) was burned by Americans bombing Trang Bang.
Fact: No American had involvement in this incident near Trang Bang that burned Phan Thi Kim Phuc. The planes doing the bombing near the village were VNAF (Vietnam Air Force) and were being flown by Vietnamese pilots in support of South Vietnamese troops on the ground. The Vietnamese pilot who dropped the napalm in error is currently living in the United States. Even the AP photographer, Nick Ut, who took the picture, was Vietnamese. The incident in the photo took place on the second day of a three day battle between the North Vietnamese Army (NVA) who occupied the village of Trang Bang and the ARVN (Army of the Republic of Vietnam) who were trying to force the NVA out of the village. Recent reports in the news media that an American commander ordered the air strike that burned Kim Phuc are incorrect. There were no Americans involved in any capacity. “We (Americans) had nothing to do with controlling VNAF,” according to Lieutenant General (Ret) James F. Hollingsworth, the Commanding General of TRAC at that time. Also, it has been incorrectly reported that two of Kim Phuc’s brothers were killed in this incident. They were Kim’s cousins not her brothers.

Myth: The United States lost the war in Vietnam.
Fact: The American military was not defeated in Vietnam. The American military did not lose a battle of any consequence. From a military standpoint, it was almost an unprecedented performance. General Westmoreland quoting Douglas Pike (a professor at the University of California, Berkeley), a major military defeat for the VC and NVA.

Statistics from the Combat Area Casualty File (CACF) as of November 1993

(the CACF is the basis for the Vietnam Veterans Memorial, aka The Wall)

Average age of 58,148 killed in Vietnam was 23.11 years (Although 58,169 names are in the Nov. 93 database, only 58,148 have both event date and birth date. Event date is used instead of declared dead date for some of those who were listed as missing in action).

Deaths Average Age

Total: 58,148, 23.11 years
Enlisted: 50,274, 22.37 years
Officers: 6,598, 28.43 years
Warrants: 1,276, 24.73 years
E1 525, 20.34 years
11B MOS: 18,465, 22.55 years

Interesting Census Stats and “Been There” Wanabees:

1,713,823 of those who served in Vietnam were still alive as of August, 1995 (census figures).

During that same Census count, the number of Americans falsely claiming to have served was: 9,492,958.

As of the current Census taken during August, 2000, the surviving U.S. Vietnam Veteran population estimate is: 1,002,511. This is hard to believe, losing nearly 711,000 between ’95 and ’00. That’s 390 per day. During this Census count, the number of Americans falsely claiming to have served in-country is: 13,853,027. By this census, FOUR OUT OF FIVE WHO CLAIM TO BE VIETNAM VETS ARE NOT. This makes calculations of those alive, even in 2017, difficult to maintain.

The Department of Defense Vietnam War Service Index officially provided by The War Library originally reported with errors that 2,709,918 U.S. military personnel as having served in-country. Corrections and confirmations to this errored index resulted in the addition of 358 U.S. military personnel confirmed to have served in Vietnam but not originally listed by the Department of Defense (All names are currently on file and accessible 24/7/365).

Isolated atrocities committed by American Soldiers produced torrents of outrage from anti-war critics and the news media while Communist atrocities were so common that they received hardly any media mention at all. The United States sought to minimize and prevent attacks on civilians while North Vietnam made attacks on civilians a centerpiece of its strategy. Americans who deliberately killed civilians received prison sentences while Communists who did so received commendations. From 1957 to 1973, the National Liberation Front assassinated 36,725 Vietnamese and abducted another 58,499. The death squads focused on leaders at the village level and on anyone who improved the lives of the peasants such as medical personnel, social workers, and school teachers. – Nixon Presidential Papers.

The United States Did Not Lose The War In Vietnam, The South Vietnamese Did. Read On…

The fall of Saigon happened 30 April 1975, two years AFTER the American military left Vietnam. The last American troops departed in their entirety 29 March 1973.

How could we lose a war we had already stopped fighting? We fought to an agreed stalemate. The peace settlement was signed in Paris on 27 January 1973. It called for release of all U.S. prisoners, withdrawal of U.S. forces, limitation of both sides’ forces inside South Vietnam and a commitment to peaceful reunification. The 140,000 evacuees in April 1975 during the fall of Saigon consisted almost entirely of civilians and Vietnamese military, NOT American military running for their lives. There were almost twice as many casualties in Southeast Asia (primarily Cambodia) the first two years after the fall of Saigon in 1975 than there were during the ten years the U.S. was involved in Vietnam. Thanks for the perceived loss and the countless assassinations and torture visited upon Vietnamese, Laotians, and Cambodians goes mainly to the American media and their undying support-by-misrepresentation of the anti-War movement in the United States.

As with much of the Vietnam War, the news media misreported and misinterpreted the 1968 Tet Offensive. It was reported as an overwhelming success for the Communist forces and a decided defeat for the U.S. forces. Nothing could be further from the truth. Despite initial victories by the Communists forces, the Tet Offensive resulted in a major defeat of those forces. General Vo Nguyen Giap, the designer of the Tet Offensive, is considered by some as ranking with Wellington, Grant, Lee and MacArthur as a great commander. Still, militarily, the Tet Offensive was a total defeat of the Communist forces on all fronts. It resulted in the death of some 45,000 NVA troops and the complete, if not total destruction of the Viet Cong elements in South Vietnam. The Organization of the Viet Cong Units in the South never recovered. The Tet Offensive succeeded on only one front and that was the News front and the political arena. This was another example in the Vietnam War of an inaccuracy becoming the perceived truth. However, inaccurately reported, the News Media made the Tet Offensive famous.

 

 

Advertisements