https://i2.wp.com/static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/6/24/1372081580599/d6a8546a-5f2a-4d50-9418-a7c34e41e0f5-460x276.jpegNhà nước Mỹ đã tự lột mặt nạ “dân chủ nhân quyền” của chính nó khi công bố lệnh vô hiệu hóa tước Hộ Chiếu của Snowden. Dù như vậy, Trung Quốc, HongKong và Nga vẫn cứ tảng lờ lệnh hủy Hộ Chiếu này với một cái cớ “rất là pháp trị”: “Theo luật lệ của chúng tôi, chúng tôi không có đủ bằng cớ tội phạm để ngăn chận hay bắt giữ Snowden”. Hiện nay nhà nước Mỹ và đám báo chí tay sai đang điên cuồng gào thét hăm dọa Trung Quốc và Nga. Nhưng có lẽ điều làm cho nhà nước Mỹ và đám tay sai điên cuồng là:  hơn hẳn sự kiện Assange “tự nhiên” có mặt tại tòa đại sứ Ecuador ở London, anh Snowden và Wikileaks đã đánh một màn đẹp là Anh đã biến mất sau khi đã có thông báo Snowden đã vào phi trường ký gửi hành lý; và chuyến máy bay nhỏ từ Moscow đến Havana gần như chỉ đầy ký giả báo chí các loại… nhưng thiếu nhân vật chính là Snowden!!! Wikileaks đã đánh hơi được CIA trong đám ký giả báo chí này chăng??? Hay đám ký giả này là thành viên Wikileaks đóng kịch để “đánh lạc hướng con Quái Vật Mỹ”??? Nhưng dù thế nào, rõ là một màn bi hài kịch của bọn “nhà nước dân chủ pháp trị, nhân quyền và dân quyền” bị lật mặt nạ trơ trẽn và vô sỉ.

Guồng máy báo chí tay sai khổng lồ của Con Quái Vật tại Anh, Mỹ, Ú,c, Âu Tây đang nỗ lực vừa nhồi sọ vừa hăm dọa quần chúng để bôi nhọ nghiền nát nhóm Wikileaks, Glenn Greenwald và Snowden. Bọn nhà nước và báo chí tay sai sẽ không dừng lại ở bất kỳ một thủ đoạn hạ cấp hay bẩn thĩu nào để đối phó với nhóm Wikileaks.

Lập luận hiện nay của chúng là: “Snowden và Assange tuyên bố ủng hộ tự do báo chí và bảo vệ quyền cá nhân, nhưng sao lại chọn những nơi “thiếu tự do báo chí và quyền cá nhân” để tạm trú, như vậy mục dích thật của Snowden và Assange không phải là tự do báo chí hay nhân quyền vv.và v.v”

Lập luận này vừa trơ trẽn vừa thấp kém, chỉ vừa tai những thành phần rỗng não và thờ nhà nước như  đám tân bảo thủ ở Mỹ, hoặc bọn ngụy ngục chống cộng và đám con cháu thích tung hô phỉ già Hồ Chí Minh mà thôi!

Thứ nhất: Snowden là công dân của nhà nước Mỹ tự nhận “dân chủ pháp trị” nhưng lại bạo ngược phi pháp, vi phạm chính hiến pháp của mình. Như vậy Snowden thi hành bổ phận công dân tự do dân quyền chống lại nhà nước bạo ngược lạm quyền của Snowden, đã biến pháp luật trở thành công cụ đàn áp như trường hợp ông Binney và Bradley Manning. Chính vì nhà nước Mỹ và các nhà nước tay sai không còn tôn trọng hiến pháp và luật lệ nữa, cho nên Snowden mới vượt thoát để không bị hy sinh làm nạn nhân. Mục tiêu của Snowden là làm đẹp xã hội của anh; đối tượng là nhà nước phạm pháp của anh.. Đòi hỏi Snowden không  được đến Trung Quốc, Nga, Cuaba, v.v để lấy cớ buộc Snowden tự nộp mạng cho Mỹ và tay sai là thủ đoạn trẻ con. Nếu Snowden không đến những nơi còn đủ khả năng cưỡng lại sự ngang ngược thô bỉ và trơ trẽn của Mỹ thì hiện nay số phận anh đã như Manning và Binney, và có thể đã là M. Hasting… Phải nhớ rằng Nhà nước Mỹ hiện nay giết công dân của họ không cần bằng chứng công khai. Tất cả bí mật, xử bí mật và luật cũng bí mật. Có nghĩa là hiện nay ở Mỹ, có những điều luật bí mật, và người dân khi “vi phạm” sẽ không biết là mình phạm luật gì”, chĩ biết là mình bị bắt và chờ đến khi bị xét sử cũng bí mật, không báo chí, không nhân chứng v.v tất cả vì an ninh tổ cò.. Nghe cứ như chuyện giả tưởng Stars Trek. Nhưng đây chính là hiện tình nước Mỹ, và cũng chính hiện tình này đã thúc đẩy Binney, Manning, và Snowden quyết định hành động “tố cáo”.

Thứ hai: Gom tất cả China, Russia, Cuba, Venezuela và Ecuador vào giống nhau là một lối ngụy biện bất lương:

China (TQ) va Cuba rõ ràng độc tài, phi pháp và không tự do báo chí. Nhưng Nga là nước dân chủ như Mỹ, và nhà nước Nga cũng “dựa vào đa số quốc hội” để làm “luật” cũng quái đản như Mỹ (patriot Act); Luật chống và kiểm duyệt báo chí của Nga cũng được thông qua một cách dân chủ và tiến trình dân chủ như những bộ luật phi dân chủ hiện nay của Mỹ (FISA). Luật Nga không cho phép tra tấn trắng trợn công khai như luật Mỹ! Luật Nga không cho phép bắt cóc giấu kín tội phạm như luật Mỹ- Nga có làm nhưng còn biết sợ tai tiếng nên làm “lén”!!!

Venezuela và Ecuador là hai nước Nam Mỹ dân chủ và có tự do báo chí, cũng có đạo luật “giới hạn nhất định” vì “an ninh quốc gia” chống khủng bố như Mỹ. Tức là thằng nhà nước nào cũng vi phạm, mạt cưa không thể chê mướp đắng, và chanh không thể chê khế chua!

Thứ ba: Snowden không xin tị nạn tại Nga hay Trung Quốc hay Cuba, những nơi này chỉ là quá cảnh, lý do đã quá rõ; và  Snowden cũng không xin tị nạn tại các nước “dân chủ pháp trị  tự do” như Đức, Thụy Điển,, Ý, Pháp Hòa Lan v.,v vì bằng chứng đã rõ, nhà nước Âu Tây chỉ nỏ mồm nhân quyền, nhưng làm tay sai cho nhà nước và đại bản Mỹ. Mỹ đời gì chúng nghe như vậy. Snowden xin tị nạn tại Ecuadoir vì nhà nước và nhân dân ở đây dám cưỡng lại đòi hỏi vô đạo của nhà nước Mỹ. Ecuador và Venezuela chắc chắn không phải là nền dân chủ toàn bích cũng như của Anh, Mỹ, Úc.. nhưng hai quốc gia này hơn hẳn Anh, Úc, Đức, Thụy Điển v.v là họ không bạo ngược một cách lộ liễu trơ trẽn và tàn độc trân tráo như Mỹ và Trung Cộng- và nhất là họ không làm tay sai cho Mỹ, không những vậy Ecuador dám đương đầu với guồng máy đồ sộ hùng mạnh của nhà nước phi pháp vi hiến Mỹ, yếu tố này mới quan trọng cho những người “công dân tố cáo” nhà nước Mỹ.  Snowden và Assange chọn lựa Ecuador là tiêu chuẩn và đặc tính hiếm hoi này, chứ không phải vì Ecuador là xả hội “mười phân vẹn mười”.

Nói tóm lại, nếu không có những người như Ellsberg, Manning, Snowden v.v nước Mỹ chẳng còn gì đáng nói, đáng trọng, ngoài một lũ tội phạm chống nhân bản với một guồng máy an ninh tình báo quân sự và tài chính đồ sộ nhất địa cầu- Chính Ellsberg, Manning, Snowden đang làm đẹp lại nước Mỹ, đang tháo gỡ những đống bùn thối dày đặc ở nước Mỹ. Họ không phải là tội phạm, chính nhà nước Mỹ, bọn đại bản, báo chí chính qui mới là tội phạm. Nhà nước chính phủ, báo chí Mỹ đang phản bội Hiến Pháp Mỹ; đang làm hại nước Mỹ, làm hại thanh danh nước Mỹ, phản bội lòng tin và  làm hại đời sống tự do hạnh phúc của công dân Mỹ.

Ellsberg, Manning, Snowden không phải là tội phạm, họ chính là những người tố cáo tội phạm với quần chúng xã hội. Họ cần phải được biết ơn, trân trọng, bảo vệ và trợ lực.
Nhân Chủ
————————————

US warns Moscow not to let Edward Snowden escape Russia

Confusion surrounds Snowden’s whereabouts as journalists report NSA whistleblower was not on plane bound for Havana
https://i2.wp.com/static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/6/24/1372081580599/d6a8546a-5f2a-4d50-9418-a7c34e41e0f5-460x276.jpeg
Journalists in Moscow await the arrival on Sunday of Edward Snowden from Hong Kong. But Snowden was reported not to have been on an Aeroflot plane bound for Havana. Photograph: Novoderezhkin Anton/Itar-Tass/Corbis
The Obama administration urged Russia not to allow the surveillance whistleblower Edward Snowden to leave the country, as his attempted escape to South America descended into confusion and farce on Monday.
John Kerry, the US secretary of state, said it would be “deeply troubling” if China and Russia had failed to detain Snowden knowing he was a fugitive from American justice.
The White House insisted that the extradition paperwork it had submitted to Hong Kong, where Snowden had been holed up until Sunday, was in order and that he should not have been allowed to leave.
Snowden was believed to be in Russia on Monday and attempting to fly to Ecuador. Yet journalists who boarded a flight from Moscow to Havana, a suspected lay-over stop on Snowden’s journey, reported that the former National Security Agency contractor was not on the plane, despite reports that he had checked in.
In a statement issued early on Monday, Caitlin Hayden, the chief spokeswoman for the National Security Council, said the White House was “disappointed” by Hong Kong’s decision not to comply with a request to detain Snowden, and allow him to fly to Russia instead on Sunday, in a move apparently orchestrated by WikiLeaks.
Hayden urged Russian authorities not to let Snowden leave its territory, and hinted that Snowden’s transit out of Russia would set back a relationship that President Obama has prioritized cultivating.
“We now understand Mr Snowden is on Russian soil,” Hayden said.
“Given our intensified co-operation after the Boston marathon bombings and our history of working with Russia on law enforcement matters – including returning numerous high level criminals back to Russia at the request of the Russian government – we expect the Russian government to look at all options available to expel Mr Snowden back to the US to face justice for the crimes with which he is charged.”
In Moscow, confusion surrounded Snowden’s whereabouts. Amid farcical scenes, an Aeroflot flight to Havana, packed with journalists, took off apparently without him.
The Interfax news agency quoted a “source familiar with Snowden’s situation” as saying: “Snowden is probably already outside the Russian federation. He could have flown on a different place. It is unlikely journalists could become witnesses to his flight.”
Ricardo Patino, Ecuador’s foreign minister, speaking in Hanoi, said it was considering Snowden’s asylum request but did not know where he was. “I cannot give you information about that. We are in contact with the Russian government, but this specific information about this precise situation of Edward Snowden, we cannot give it to you right now, because we don’t have it.”
Patino read out what he said was a statement from Snowden, in which the whistleblower compared himself to WikiLeaks source Bradley Manning, currently on trial in the US for “aiding the enemy”. Snowden apparently said: “It is unlikely that I will have a fair trial or humane treatment before trial, and also I have the risk of life imprisonment or death.”
Speaking in Dehli on Monday, US secretary of state John Kerry expressed frustration that neither the Chinese or Russian governments had detained Snowden. “It would be deeply troubling, obviously, if they had adequate notice, and notwithstanding that, they make the decision wilfully to ignore that and not live by the standards of the law.”
Russian officials claim they lack the legal authority to detain Snowden. “The Americans can’t demand anything,” human-rights ombudsman Vladimir Lukin told Interfax, saying that as long as Snowden did not leave the Moscow airport’s secure transit area, he was not on Russian soil and could not be seized.
The New York Times reported that Beijing “made the final decision” to allow Snowden to leave Hong Kong, despite his passport having been revoked by US authorities.
“We have registered our strong objections to the authorities in Hong Kong as well as to the Chinese government through diplomatic channels and noted that such behavior is detrimental to US-Hong Kong and US-China bilateral relations,” Hayden said.
Hong Kong authorities, in announcing Snowden’s departure, issued a statement Sunday saying the US extradition request “failed to comply with legal requirements under Hong Kong law”.
But US officials insisted that no objection had been raised in a series of high-level diplomatic exchanges. “At no point, in all of our discussions through Friday, did the authorities in Hong Kong raise any issues regarding the sufficiency of the US’s provisional arrest request,” the Justice Department said in a statement on Sunday evening. “In light of this, we find their decision to be particularly troubling.”
Obama administration officials revealed that federal judges in the eastern district of Virginia secretly issued a warrant for Snowden’s arrest on 14 June on charges of unauthorized disclosure of classified information and theft of government property. Multiple US government agencies worked extensively behind the scenes to convince Hong Kong to arrest and extradite Snowden on a warrant also issued on 14 June. But not even a phone call on 19 June placed by attorney general Eric Holder to his Hong Kong counterpart convinced Hong Kong to comply with the US request.
On Sunday, with much of the world’s attention captivated on Snowden’s attempts to span the globe in pursuit of asylum, the NSA director Keith Alexander said that Snowden’s disclosures of widespread US surveillance on phone records and Internet communications caused “significant and irreversible damage” to the US and its allies.
A senior Obama administration official who would not provide his or her name told reporters late on Sunday that Snowden’s presumed travel plan undermined the whistleblower’s stated intent to tell the American people about broad government surveillance.
“Mr Snowden’s claim that he is focused on supporting transparency, freedom of the press and protection of individual rights and democracy is belied by the protectors he has potentially chosen: China, Russia, Cuba, Venezuela and Ecuador,” said the official, who did not note that the US was simultaneously attempting to secure the cooperation of China and Russia.
“His failure to criticise these regimes suggests that his true motive throughout has been to injure the national security of the US, not to advance internet freedom and free speech,” the official said.
Advertisements