https://i0.wp.com/graphics8.nytimes.com/images/2013/06/25/world/europe/25snowden_cnd/25snowden_cnd-articleInline.jpgSự kiện Edward Snowden cho đến nay, khi anh đặt chân đến phi trường Nga, và “coi như biến mất” khi đã không có mặt trong chuyến bay đến CuBa như mọi người đồ đoán, cho thấy nhóm Wikileaks và Snowden, một lần nữa lại qua mặt được Mỹ và đám tay sai. Hiện nay bọn nhà nước Mỹ đang tấn công ngoại giao với Nga và dùng đủ mọi áp lực để Nga ngăn chặn Snowden và giao nộp Snowden cho Mỹ.

Cuộc đấu trí giữa một nhóm các nhà vận động chính trị, công dân tố cáo, yêu Tự Do, Công Lý và Hòa Bình tạm gọi chung là nhóm Wikileaks (Vì hiện nay Wikileaks đang chủ động trợ lực Snowden đấu trí với guồng máy khổng lồ Mỹ để thoát đến Ecuador) với một hệ thống an ninh tình báo đế quốc Mỹ và các nước tay sai đang đến hồi quyết liệt. Nhóm nhà nước đế quốc Mỹ và tất cả các quốc gia tay sai, hoặc sợ Mỹ với một mạng lưới an ninh và tình báo đồ sộ, nhưng chưa chắc hữu hiệu, cho đến nay đã bị nhóm Wikileaks qua mặt khá đẹp mắt, nhờ nhóm Wikileaks đã tận dụng những kẽ hở thủ thuật an ninh mà họ đã nắm rõ, những căn bản pháp lý còn tạm được các bọn nhà nước “kiêng dè”, và đặc biệt là những đối nghịch mâu thuẫn chính trị ngoại giao giữa một số quốc gia còn lại dám chống Mỹ và đi ngược với áp lực của Mỹ. Điển hình là Trung Quốc và HongKong, sau đó mượn tiếng Băng Quốc, và đến Nga, cuối cùng là những nước Nam Mỹ hiện đang có đủ lực để thẩm thấu được lực tấn công ngoại giao của Mỹ như Cuba, Venezuela, Bolivia…những nơi này có thể là những mảnh đất cuối cùng mà những con người như Snowden, Assange còn có thể tạm dung được.

Toàm bộ khối “tự do dân chủ pháp trị” Âu châu đã biến thành tay sai của Mỹ và Do Thái, và Băng Quốc dù có một lực lượng đối kháng mỹ tại quốc hội, nhưng các nhóm đại bản tay sai Mỹ vẫn nắm đa số và quốc gia này, đường dài chưa chắc chịu nổi sức ép của Mỹ, nhất là tình báo và sát thủ của Mỹ dễ dàng hoạt động tại các xứ phương Tây. Nhưng ai biết được rằng Băng Quốc sẽ là điểm đến cuối cùng, và những diễn biến hiện tại chỉ là kế sách đánh lạc hướng Con Quái Vật đế quốc Mỹ khổng Lồ nhưng nặng nề kém hiệu năng kia?

Cả thế giới chỉ còn lại vài quốc gia Nam Mỹ là còn khả năng cưỡng chống áp lực của Mỹ, như Venezuela, Bolivia, Ecuador, và Cuba. Đây là một sự kiện mỉa mai nhất của thế kỷ 21 này: Một công dân Mỹ, một công dân Úc hành xử chính xác theo giá trị Tự Do, Dân Quyền, Nhân Quyền, và Pháp Trị mà họ được học từ trong bào thai của Mẹ cho đến trong trường học và ngoài xã hội đã bị săn đuổi bởi chính các nhà nước “dân chủ tự do dân quyền pháp trị” này. Mỹ, Anh, Úc, Thụy Điển v.v Và họ phải quyết định tạm cư tại một số quốc gia lạc hậu yếu kém từng làm tay sai cho Mỹ, nhưng nay đang trở mình thay đổi dù dưới áp suất nặng nề của Mỹ như Ecuador.

Dù kết quả ra sao, hiện tình cho đến nay, thứ nhất, cũng chứng tỏ Lý Tưởng và bản lãnh của nhóm Wikileaks, một lớp ngừơi chuyên gia trẻ, từ chối đời sống ấm êm, lương bổng cao và tương lai địa vị cao, mà đem cả sinh mạng chính bản thân ra để đấu tranh cho lý tưởng tự do và công lý pháp trị. Như người phương Tây thường nói:”Đây là vấn đề nguyên lý” (it’s a matter of principles)

Thứ hai, nó cho thấy rõ bộ mặt trơ trẽn và vô liêm sỉ của bọn nhà nước và đám báo chí chính qui, đặc biệt là Mỹ, Anh, và Úc

Thứ ba, nó cũng cho thấy tính “đồ sộ kỹ thuật” không hẳn đã hữu hiệu và hiệu năng, khi không có tính chính đáng, chính nghĩa để có sự ủng hộ chân tình của quần chúng. Đó là nguyên nhân nền tảng tại sao lại có những “Công Dân Tố Cáo” công khai lẫn trong bóng tối (Whistleblowers- Leak Sources). Nó đã rạn nứt tự hủy từ căn bản.

Và cuối cùng và quan trọng nhất là “Sự nhận thức của Quần Chúng Nhân Dân”, không có quần chúng nhân dân nhận thức và  ủng hộ, Wikileaks, Assange, và Snowden tất cả đã nằm trong rọ của bọn nhà nước và đã tan rã hết rồi. (Chúng ta chưa thấy sự nhận thức này trong xã hội khác như Trung Quốc, Việt Nam, Miên Lào, Miến, Thái v.v  tính nhận thúc về những giá trị tinh thần tự do công lý, nguyên lý v.v chưa thành một ý niệm trong đời sống xã hội-hay ngay cả những cộng đồng gốc người này Trung Quốc, Việt Nam, Miên Lào, Miến, Thái v.vv đang sống ở Tây Âu cả trăm năm qua )

Họ dấn thân vì tự do, công lý dân quyền cho tất cả quần chúng nhân dân, và quần chúng nhân dân cũng tận sức vì họ. Dĩ nhiên, tất cả chỉ là những quần chúng nhân dân có đủ nhận thức giá trị tự thân mới đủ hiểu để trân quí những giá trị và hành xử của nhóm Wikileaks, và mới đủ can đảm để hành động trợ lực cho Wikileaks, như những người nước Anh đã giúp Assange thoát vào tòa đại sứ Ecuador, những người Hong Kong đã dàn dựng để Snowden vượt thoát lệnh dẫn độ của Mỹ và HongKong lên máy bay an toàn đến Nga, và có thể hiện đang ở Nga, có những người Nga đang đóng góp sức để cho Snowden an toàn và thoát hiểm…

Dù như thế nào, ra sao, Chúng ta hãy cứ chúc phúc lành cho anh Snowden, cho Wikileaks, và cho tất cả những con người đang âm thầm trợ lực giúp Snowden thành công an toàn thoát hiểm. Vì sự an toàn và thành công của họ chính là vì chúng ta, sự an toàn hạnh phúc, tự do, dân quyền của tất cả chúng ta.

Nhân Chủ.
————————————–

Edward Snowden fails to show up for flight from Moscow to Havana – live coverage

LiveWhereabouts of former CIA analyst whose leaks to Guardian have caused global controversy a mystery after he does not catch expected flight to Cuba
https://i2.wp.com/static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/6/24/1372063340413/c7bec7cb-d176-40a0-870f-28bc8883bbfa-620x372.jpegEdward Snowden, A Modern Paul Revere
Posted By Justin Raimondo On June 23, 2013 @ 11:00 pm In Uncategorized | 12 Comments
Edward Snowden’s hegira – from the beaches of Hawaii to the teeming metropolis of Hong Kong, and then on to Russia and ultimately Ecuador (as of this writing) – dramatizes the decline and fall of the American republic in ways historians will look back on as emblematic of our era. As a lone individual makes fools out of bumbling US government officials, outmaneuvering them at every turn, defenders of the regime– let’s call them Regimists – are frantic. While Glenn Greenwald and the Guardian newspaper are pulling back the curtain on the Surveillance State, the Regimists are rallying around some very revealing talking points, one of which is that the countries Snowden has sought refuge in are hardly bastions of civil liberties. Hong Kong, an autonomous region of Not-so-Red China, Russia (every good neocon and neoliberal knows Putin = Stalin), and now – eeek! – Ecuador, which is being cast as another Venezuela. In response to these developments, Ken Roth, head of “Human Rights Watch,” tweeted:
“Snowden’s #Ecuador is limiting asylum rights http://trib.al/goW5gcS and criminalizing journalists who harm security.”
No sooner had Snowden’s plane touched down on Russian soil then Roth retweeted this pearl of wisdom from one of his “human rights” buddies:
“Edward Snowden, martyr for online freedom and privacy, now passing thru Moscow? Say hi to Alexei Navalny while you’re there.”
As one Twitter wit quipped:
“Seems @KenRoth is following Snowden around the world, blasting HR in every country his plane is landing.”
Your check is in the mail, Ken.
I hope that check isn’t over two figures, however, since this particular talking point only underscores the arguments Snowden, and civil libertarians in the US, have been making: that the creation of a secret police state apparatus represents a fork in the road for the United States. Snowden said his motive was to make it possible for the American people to decide whether the Surveillance State is what they want – and that they couldn’t do this unless they knew what was going on behind their backs.
Aside from the absurdity of criticizing someone who is merely passing through a country that isn’t exactly a libertarian utopia, fleeing a threat to his freedom and possibly his life, the fact of the matter is that there aren’t any free countries left in the world – not with the US falling rapidly (and secretly) into authoritarianism.
It is a “soft” version, to be sure, at least for the moment. But the baring of authoritarian teeth was visible this [Sunday] morning, when the journalist who broke the Snowden story, Glenn Greenwald, appeared on “Meet the Press.” Host David Gregory assumed the tone of a Justice Department prosecutor when he sternly asked:
“To the extent that you have aided and abetted Edward Snowden, even in his current movements, why shouldn’t you, Mr. Greenwald, be charged with a crime?”
To this onscreen transformation of a supposed “journalist” into the Grand Inquisitor, Greenwald responded:
“I think it’s pretty extraordinary that anybody who would call themselves a journalist would publicly muse about whether or not other journalists should be charged with felonies.”
Well, yes, it is extraordinary, but I think we should all be getting used to it pretty soon. And it’s not like there’s no precedent: I recall the Weekly Standard demanding the prosecution of the New York Times for revealing the Bush administration’s hand in pioneering the eavesdropping system the Obamaites have perfected, with other conservative “journalists” joining the chorus. But this used to be the kind of thing only neocons would say out loud – now the “liberals” have appropriated the neocons’ rhetorical style as well as their intelligence-gathering methods.
It was clear what Gregory was doing: letting the journalistic mask slip for a moment, and assuming his real role as the Voice of the Powers That Be, he was issuing a direct threat on behalf of his government sources – We’re gonna get you, punk!
I wouldn’t be at all surprised if they tried: Gregory, with his sources in officialdom, may have been alerted to the possibility. As Glenn pointed out, the Obama administration has proffered the “legal” theory that a Fox News journalist who worked with a source inside the government is a “co-conspirator” and therefore a felon: even David Axelrod, the President’s own chief political advisor, confessed he found this “disturbing.”
Let’s be clear about what the stakes are in this fight: the US government has been busy setting up a comprehensive database that contains vital information on everyone in the country: they can call up your phone calls, your online activities, your movements – anything and everything about you.
Oh, but we aren’t looking at any of this “content,” they cry: it’s just “meta-data” we’re collecting. Anyone who believes that vast treasure trove of potentially incriminating information isn’t going to be used to the political advantage of whatever faction has access to it at the moment is living in world of illusion. This is the kind of thing the old KGB would’ve loved to get their hands on: the idea of tracking the “social networks” that might sow the seeds of subversion is an authoritarian’s dream come true. The belief that this could never happen here is what the myth of “American exceptionalism” is all about: we are somehow inherently inoculated against the toxic totalitarianism that poisons civil society in much of the rest of the world. History, however, refutes that conceit.
As McClatchy News reports, the Obama administration – already surpassing all previous administrations combined in their relentless prosecution of whistle-blowers – is cracking down hard within the government to make information of all kinds unavailable to the public, including the press. Tyranny percolates best in the dark, especially when the transition from a constitutional republic to democratic despotism is still in process. And we are right at that conjuncture when it’s still possible to stop it – which is why we’re getting a virtually united bipartisan Establishment pushing back hard against Snowden, Greenwald, and those who support them.
They have revoked Snowden’s passport – a typically totalitarian tactic against political dissidents, long practiced by the Soviet Union and the US during the cold war era – and my guess is that they will stop at nothing to discredit him, using methods straight out of the old KGB playbook. Consider what Snowden has told us about the ability of NSA “analysts” to penetrate the lives of anyone they choose to target, “even the President if I had a personal email.” Snowden is no exception to this rule: they have a dossier on him, you can be sure, and there is nothing preventing them from handing out the juicy details (if there are any) to their favored “journalists.”
In readying the population for quasi-authoritarian rule, our rulers have constructed an elaborate technological and “legal” machinery that implements and rationalizes what is in effect a “legal” coup d’etat. Snowden, however, has upended their plans by impeding the most vitally important element of the coup: getting Americans to go along with the program. The Bush administration thought they could do it by stealth and fear, and the Obamaites are pursuing that path with even greater determination than Dick Cheney ever showed. Just as they were on the brink of achieving their goal, however, one man – a modern day Paul Revere – sounded the alarm and wakened the American people to the danger they face.
In doing so, Snowden has made himself into a sacrificial offering on the altar of the Leviathan, bearing the entire burden on his own shoulders and suffering so that we might be free. Was there ever a nobler act performed in defense of our old republic? If so, I haven’t heard of it.
On January 11, 2011, Mohamed Bouazizi, a Tunisian fruit vendor, set himself on fire in front of the city hall in his village in protest against harassment he’d endured at the hands of authorities, who were preventing him from selling at the marketplace without a government license. His self-immolation set off a firestorm of protest that soon spread to much of the Arab world, toppling US-backed tyrants such as Egypt’s Hosni Mubarak: the seismic power of the “Arab Spring” is still shaking the region. My question is this: could Edward Snowden be our Mohamed Bouazizi, setting off a popular protest against the consolidation of a police state in America?
While inside Mordor Washington Snowden is being vilified, out here in the cornfields he’s a hero – and his deft maneuvering to get away from the long arm of the Leviathan has ordinary people cheering, just as it has the Washington sycophants at the Court of King Obama enraged beyond all measure. There is a powerful movement afoot in the country that resents and even hates these arrogant and very well-heeled parasites, and that anger is just looking for a catalyst to give it full expression. The Snowden revelations, coupled with the threat of yet another – this time, bigger – economic meltdown, could be the sparks that ignite a prairie fire.
Most of our incredibly slow-witted and cowardly politicians don’t know what is happening, but I have to hand it to Sen. Rand Paul, the only Washington politician to stand up for Snowden, who gave us a little historical perspective on the big news of the day:
“I do think that when history looks at this, they are going to contrast the behavior of James Clapper, our national intelligence director, with Edward Snowden. Mr. Clapper lied in Congress, in defiance of the law, in the name of security. Mr. Snowden told the truth in the name of privacy. So I think there will be a judgment, because both of them broke the law.”
Let history judge, as Soviet dissident Roy Medvedev put it – but be aware that we are writing that history, even as I am writing these words. And if the historians of a future Sovietized – or, rather, Obama-ized – America are assigned this task, you can bet their judgment will be very different from Sen. Paul’s. If we lose this battle, future students of history will learn how Edward Snowden, the evil Chinese-Russian agent of influence, “betrayed” his country and made us all less safe from omnipresent terrorists. Indeed, I have little doubt that the next successful terrorist attack in the US will be blamed on Snowden’s revelations: officials will argue that the exposure caused the Bad Guys to somehow change their tactics and elude detection. Of course, the Boston Marathon bombing occurred while the Surveillance State was operating in the dark full throttle, but never mind: no prominent figure, except for the saints among them, will dare bring up this point for fear the contents of their government-held dossiers will be “leaked.” And you can bet those are the kinds of leaks our wise rulers will be quite relaxed about.
God help us if we don’t stop them.
Advertisements